Tre bra kardiomaskiner
Du har kanske redan en favorit i maskinparken, men i så fall kan det vara dags att väcka vanedjuret i dig och pröva något nytt. Det finns nämligen många fördelar med att växla mellan flera olika kardiomaskiner.
Här är de tre bästa kardiomaskinerna på gymmet.
1. Roddmaskin
Roddmaskinen ger effektiv träning för hela kroppen. När du ror använder du både de stora musklerna i ben och rumpa samt ryggmusklerna, bålen och armarna. Just för att hela kroppen arbetar förbättras också konditionen samtidigt som kaloriförbrukningen blir hög.
Skaderisken är dessutom minimal eftersom belastningen fördelas på hela kroppen, och maskinen bär upp mycket av kroppsvikten så att du inte utsätts för lika kraftiga stötar som vid t.ex. löpning.
Det gör att rodd också passar bra som komplementsträning för löpare eller som en skonsam träningsform för motionärer som är på väg tillbaka från skador. Roddmaskinen kan användas till allt från uppvärmning och lätt återhämtningsträning till uthållighetsträning och tuffa intervallpass.
TIPS! Tekniken kan vara lite svår i början och det gäller därför att lära sig den för att få ut max av träningen i roddmaskinen. En av fallgroparna är att man använder armarna för mycket och benen för lite.
Dessutom ställer många in motståndet på maskinen alldeles för högt, vilket motsvarar att man cyklar på tyngsta växeln med resultatet att musklerna tröttas ut på nolltid.

2. Löpband
Löpbandet är en vän i nöden när löpvägarna är hala och svårframkomliga, eller om man bara vill ha lä för kyla och blåst. Om du alltid löper din vanliga milrunda i jämnt tempo på bandet kan det snabbt bli lite tråkigt, men om du kopplar bort autopiloten kan löpbandsträningen bli både effektiv och omväxlande.
Intensiva träningspass lämpar sig bäst på löpbandet – t.ex. fartlek, korta och långa intervaller, backlöpning och progressiva pass då det går snabbare och snabbare. Om du är nybörjare på löpbandet bör du dock se till att du vänjer dig vid att löpa på det rullande underlaget innan du höjer tempot.
Om ditt mål är att bli en bättre löpare så räcker det dock inte med att bara träna på löpband. Då bör du se till att förlägga minst en löprunda utomhus under bar himmel.
TIPS! Det är lättare att löpa på löpband än att löpa i terrängen. Det beror främst på att det inte blir något vindmotstånd på löpbandet, men också på att löpbandet hjälper till med att föra benet bakåt vid varje steg.
Om du ställer in lutningen på bandet på 1 % så utjämnas skillnaden mellan utomhuslöpning och löpning på löpband, och du kan jämföra dina prestationer på bandet med det du presterar ute.

3. Trappmaskin
Att gå uppför en lång trappa kan få de flesta att bli andfådd, och detsamma kan trappmaskinen göra eftersom trappstegen går runt, runt i det oändliga.
Trappmaskinen kan både användas till intervaller och träning med en konstant hastighet. Maskinen är enkel att använda eftersom man går i den på samma sätt som man går i en vanlig trappa. Det kan dock krävas lite tillvänjning för att släppa handtagen och använda armarna aktivt.
Träningen aktiverar rumpa, lår och vadmuskler, och du får snabbt upp pulsen och blir svettig. Träning på trappmaskin är dessutom relativt skonsamt. Belastningen på lederna är lägre än vid löpning eftersom man slipper stötchocken från fotisättningen.
TIPS! Försök att släppa handtagen när du känner att du behärskar rörelsen. Om man använder handtagen när man tränar är det lätt att börja hänga in över maskinen.
Det ger en dålig kroppshållning, vilket försämrar träningseffekten och ökar risken för smärtor. Det gäller därför att sträcka lite extra på överkroppen.