Fyra träningsmyter du fortfarande tror på

Tror du fortfarande på dessa fyra seglivade träningsmyter? De kan vara orsaker till att du inte får ut optimalt av din träning!

14 november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Har du också hört en massa olika saker om träning, och har du svårt för att avgöra vad du ska tro på? Vi har valt ut fyra av de mest seglivade träningsmyterna!

Myt #1 - Löpband är bättre för knäna

Många tror fortfarande att löpband är skonsammare för knäna än att löpa utomhus. Men skälet till att löpning kan vara tufft för knäna är att kroppsvikten utsätter lederna för en hel del belastning. Och eftersom man väger lika mycket inne på gymmet som ute på vägarna, blir det alltså lika tufft för knäna oavsett underlag. Det är däremot bra att variera sin träning om man vill skona sina leder.

Myt #2 - Varva ned med kardioträning så ökar du förbränningen resten av dagen

De flesta har säkert hört någon gång att om man avslutar ett träningspass med lite kardioträning, så kommer man att förbränna extra mycket resten av dagen. Tekniskt sett så stämmer det – men det handlar inte om mer än 20 kalorier mer på en hel dag – och kanske lite mer än det efter styrketräning. Kardioträning kan du alltså lägga in när det passar dig bäst.

Myt #3 - Simning gör att du snabbt går ned i vikt

Simning är utmärkt träning när det handlar om att få trimmade muskler eller bättre lungkapacitet. Men eftersom vattnet bär upp den mesta kroppsvikten när man simmar, så är det svårt att åstadkomma en viktnedgång enbart med simning.

Myt #4 - Om man inte svettas så ger det inget

Svett är inte nödvändigtvis en indikator för om man får ut något av sin träning. Svettning är kroppens sätt att kyla ned sig själv. Du kan exempelvis få bra resultat med långa promenader eller lätt styrketräning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: