Man och kvinna på gym
© iStock

Därför tränar vi på gym

Det är stor skillnad på vad vi fokuserar på när vi besöker gymmet. Men hur stor skillnad är det på män och kvinnors träning? Det har en forskargrupp tittat närmare på.

30 september 2019 av Redaktionen

I fokus på gymmet

Man hör ofta talas om att män som tränar på gym är så upptagna av att bygga stora överarmar och en trimmad bröstkorg, att de totalt negligerar träningen av benmusklerna. 

Och kvinnor å sin sida sägs vara så inriktade på att få trimmade lår och fast rumpa att de glömmer bort att träna det som sitter ovanför midjan. Men stämmer detta även i verkligheten? Det ville en forskargrupp få svar på. 

De tittade närmare på 105 styrketränande män och kvinnors aktuella träningsprogram och räknade ut hur många set de gjorde per muskelgrupp varje vecka. Det visade sig vara rätt stor skillnad mellan könen. 

Männen fokuserade mest på att träna överkroppen, medan kvinnorna främst tränade underkroppen. Önskan om en ”tvättbräda” och platt mage fanns dock hos bägge könen – där var det ingen skillnad på träningsvolymen

Därför ska du träna balanserat

Om du vill ha en harmonisk kropp så bör du träna musklerna i hela kroppen och inte bara fokusera på vissa ”spegelmuskler”. 

Förutom att träna både över- och underkroppen är det viktigt att träna både fram- och baksidan. Om bröstmusklerna t.ex. är starkare än musklerna i bröstryggen, kan det ge dålig kroppshållning och högre skaderisk

Källa: Motriz 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: