Bevisat: Gym-medlemmar är MYCKET friskare än andra

Gymmet gör underverk, visar studie.

2 februari 2017 av Jesper U. Larsen

De flesta håller nog med om att ett medlemskort på gymmet är en bra start om man vill ha en mer aktiv livsstil.

Nu har forskare undersökt hur stor betydelse ett gym-medlemsskap egentligen har för hälsan. Och svaret är med forskarnas egna ord ”dramatisk”.

Mycket mer aktiva

De amerikanska forskarna rekryterade drygt 400 relativt friska vuxna i åldern 30–64 år. Hälften var gym-medlemmar, hälften var det inte. Alla fick genomgå en rad olika hälsomätningar och tillfrågades om sin livsstil.

Det visade sig att 75 procent av de personer som var medlemmar på ett gym levde upp till de officiella motionsråden, medan det bara gällde för 18 procent av icke-medlemmarna.

Lättare att hålla vikten

I USA är rekommendationen 150 minuters måttlig eller 75 minuters intensiv motion i veckan, inklusive minst två dagar med muskelstärkande aktiviteter.

Enligt studien har man 14 gånger större sannolikhet att leva upp till motionsråden om man tränar på gym, medan sannolikheten för att man ska leva upp till styrketräningsråden är 10 gånger större.

Och träningen gav flera positiva effekter på köpet. Gym-medlemmarna hade generellt bättre kondition, mindre midjemått, lägre vilopuls och lägre risk för övervikt, jämfört med de som inte tränade på gym.

Källa: PLOS ONE

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

Vill du ha en stark kropp och slippa bli skadad? Just nu kan du få vårt stora träningsset till ett helt fantastiskt introduktionspris. Setet består av ett maghjul, en träningsmatta och gummiband samt en stor övningsguide så att du kan träna hela kroppen därhemma. Dessutom får du 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som varje månad innehåller massor av inspiration, motivation och goda råd till din träning. Och det bästa av allt är att du får hela paketet för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Det har aldrig varit billigare att komma i form. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad föredrar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig