Bevisat: Gym-medlemmar är mycket friskare än andra

Gymmet gör underverk, visar studie.

28 mars 2019 av Jesper U. Larsen

De flesta håller nog med om att ett medlemskort på gymmet är en bra start om man vill ha en mer aktiv livsstil.

Nu har forskare undersökt hur stor betydelse ett gym-medlemsskap egentligen har för hälsan. Och svaret är med forskarnas egna ord ”dramatisk”.

Mycket mer aktiva

De amerikanska forskarna rekryterade drygt 400 relativt friska vuxna i åldern 30–64 år. Hälften var gym-medlemmar, hälften var det inte. Alla fick genomgå en rad olika hälsomätningar och tillfrågades om sin livsstil.

Det visade sig att 75 procent av de personer som var medlemmar på ett gym levde upp till de officiella motionsråden, medan det bara gällde för 18 procent av icke-medlemmarna.

Lättare att hålla vikten

I USA är rekommendationen 150 minuters måttlig eller 75 minuters intensiv motion i veckan, inklusive minst två dagar med muskelstärkande aktiviteter.

Enligt studien har man 14 gånger större sannolikhet att leva upp till motionsråden om man tränar på gym, medan sannolikheten för att man ska leva upp till styrketräningsråden är 10 gånger större.

Och träningen gav flera positiva effekter på köpet. Gym-medlemmarna hade generellt bättre kondition, mindre midjemått, lägre vilopuls och lägre risk för övervikt, jämfört med de som inte tränade på gym.

Källa: PLOS ONE

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: