Kvinna på löpband
© iStock

Fem bra kardiomaskiner

Med en halvtimme till förfogande kan du mycket väl hinna med att köra ett bra konditionsträningspass på någon av gymmets kardiomaskiner om du ger full gas. Här är fem bra maskiner som passar perfekt till ett tidseffektivt intervallpass.

1 februari 2019 av J.U. Larsen, B. Henneberg & R. Kingstad

Fem bra maskiner

1. Roddmaskin

Roddergometern – eller roddmaskinen som den brukar kallas – ger bra träning för hela kroppen. Ben, rumpa, bål, rygg och armar tränas effektivt samtidigt som konditionen blir bättre. Rodd är dessutom en skonsam träningsform med liten skaderisk. Tekniken kan dock vara lite svårare att lära sig jämfört med många andra kardiomaskiner, och det krävs ofta en del instruktioner för att komma i gång.

2. Löpband 

På löpbandet kan man köra massor av olika träningspass. För att få ut maximalt av träningen bör du variera passen och fokusera lite extra på intervaller. Det gör att träningen blir roligare än om du bara löper långa, enformiga pass på det rullande underlaget. Testa ev. några av de inbyggda program som styrs av både hastigheten och bandets lutning.

3. Crosstrainer

Den längdskidåkningsinspirerade crosstrainern är mångas favoritmaskin. Den aktiverar hela kroppen (om du använder de rörliga handtagen), vilket ökar konditionseffekten och kaloriförbrukningen. Maskinen är också skonsam för kroppen eftersom fötterna hela tiden befinner sig på fotplattorna och stötchocken genom kroppen därmed dämpas.

4. Assault airbike

Airbikes har blivit mycket populära på gymmen de senaste åren. En airbike är en blandning mellan en crosstrainer och en motionscykel, och maskinen ger bra helkroppsträning vilket gör att pulsen stiger kraftigt på nolltid. Den använder sig av luftmotstånd, vilket innebär att motståndet ökar ju snabbare man trampar.

5. Trappmaskin

Träning i trappmaskinen motsvarar att man går i trappor. Rumpan, framsidan av låren och vaderna tränas och kaloriförbränningen ökar. Trapptekniken är också lätt att lära sig

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsoråd har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig