Duatlon, roligare än triatlon

Löpning, cykling och så löpning igen som avslutning. Det är upplägget i en duatlontävling. Duatlon är både en tuff utmaning och en rolig tävlingsform som ställer stora taktiska krav. Duatlon är betydligt lättare att komma igång med än till exempel triatlon, eftersom man slipper det krävande simmomentet.

18 maj 2016 av Claus Cancel

Om jag bara orkar haka på under den inledande löpsträckan så tar jag honom under cyklingen. Taktiken var solklar inför duatlonloppet som består av löpning, cykling och löpning igen. Men nu, ute på den första löpsträckan, känns det inte lika lätt. Du orkar med nöd och näppe haka på in mot växlingszonen, där din kompis försprång är ca 30 meter. Men här kan du vinna tid. Du söker snabbt upp din cykel och byter från löpskor till cykelskor. Du hoppar upp på sadeln och trampar iväg i full fart. Du kastar en snabb blick bakåt och kan glatt konstatera att din kompis ännu inte kommit upp på cykeln. Nu handlar det om att skaffa en tillräckligt stor lucka bakåt, så att han inte hinner ifatt dig igen under den avslutande löpsträckan. Detta är en vanlig scen i en duatlontävling. Momentet då man växlar idrottsgren, gör att duatlon handlar betydligt mer om taktik jämfört med vanliga löp- eller cykeltävlingar. Och det är just i växlingszonerna, där man flera gånger byter mellan löpning och cykling, som det är viktigt att ha koll på både det praktiska och tekniska. För då kan man vinna tid.

Lätt att börja med En stor fördel med duatlonsporten är att den bara består av löpning och cykling. Det är grenar som nästan alla klarar av att utföra redan på förhand. Men så snart det kommer simning med i bilden, som i till exempel triatlon, så blir det svårare och det krävs att man har en simhall eller en sjö i närheten. Och det innebär att det blir betydligt mer tidskrävande att träna. Intresset för duatlon i Sverige ökar – delvis beroende på att intresset för triatlonsporten ökat snabbt på senare år, men också eftersom de världskända Powerman-tävlingarna kom till Skandinavien 2014. I Sverige avgörs ett av loppen i Powerman-serien den 13 september i år. Oavsett om du vill vinna över en kompis, eller bara tävla mot dig själv, är ett duatlon en utmaning som inte kan liknas vid en vanlig löptävling. Duatlon är heller inte lika tidskrävande att förbereda sig inför. Triatlon å sin sida brukar ibland kallas för skilsmässosporten eftersom det tar så mycket tid att simma, cykla och löpträna.

Omväxlande träning Duatlon innebär inte bara en rolig upplevelse på tävlingsdagen. Även den omväxlande träningen är motiverande att genomföra och upplevs inte alls lika monoton som timslånga cykel- eller löprundor. Oftast kan du hålla dig i hemtrakten och byta idrottsgren hemma. På så sätt slipper du ha en cykel parkerad utefter träningsrundan. All forskning visar att allsidig träning minskar risken för att bli skadad. Och kombinationen av löpning och cykling är mycket effektiv. Under själva duatlontävlingarna brukar dessutom stämningen bland deltagarna oftast vara mer avslappnad jämfört med i andra uthållighetstävlingar. I en del triatlonlopp kan man nästan inte ställa upp utan en cykel i 60 000-kronorsklassen. I en duatlontävling kan man däremot delta med sin gamla racercykel utan att någon höjer på ögonbrynen.

Vad är duatlon? Duatlon liknar triatlon – men saknar simmomentet. Man växlar bara mellan löpning och cykling.

Hur började det? Duatlon utvecklades från triatlon på platser där det var för kallt för att simma på vintern. Där började man att arrangera så kallade run-bike-run-tävlingar för triatleter. Snart gick det upp för arrangörerna att det inte bara var triatleter som ville hålla träningen vid liv under vintern, utan också andra som tyckte att duatlon var lättare och roligare än triatlon.

Duatlon hade sin storhetstid på 80- och 90-talen då det fanns en hel del sponsorpengar inom sporten. Duatlon hamnade dock lite i skuggan av triatlon då det blev en olympisk gren år 2000. Men även om duatlon ännu inte finns med på det olympiska programmet, arrangeras det VM i duatlon i olika regi och på flera olika distanser. Hur är upplägget i ett duatlonlopp? Oftast växlar man två gånger mellan löpning och cykling. Till exempel 4 km löpning, 20 km cykling och 4 km löpning som avslutning. I vissa tävlingar kan det dock ingå fler växlingar.

Cyklar man på mtb eller racercykel? Både och. Vintertid består duatlonloppen av en kombination av traillöpning i skogen och cykling på mountainbike. De loppen kallas ofta för mtb-duatlon. Där det finns snö är löpning och längdskidor ett alternativ. På sommaren använder deltagarna racercykel eller triatloncykel och vanliga löpskor. Då är svårighetsgraden något lägre och i princip alla kan delta.

Hur bra tränad bör man vara för att kunna delta i en duatlontävling? Det räcker att man kan löpa och cykla på amatörnivå för att kunna delta. Man kan alltid välja kortare sträckor.

Vilken utrustning behövs? En cykel och ett par löpskor behövs i början. Det behövs inga speciella kläder; antingen cyklar du i dina löpkläder eller löper i dina cykelkläder.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: