Du springer bäst på morgonen

Ny forskning visar att du under varma dagar får ut mest av din insats genom att träna på morgonen. Skillnaden är stor – du kan faktiskt prestera upp till 15 procent mer i ottan.

3 maj 2010

De flesta har säkert upplevt någon gång hur snabbt värmen mitt på dagen kan suga ut all energi ur kroppen så träningspasset blir kortare än planerat eller genomförts i ett lägre tempo.

Lösningen är naturligvis att förlägga träningen till de tidpunkter på dagen då solen inte står så högt på himlen. Men vilket är bäst? Att träna på morgonen eller på eftermiddagen? Engelska forskare från universitetet i Loughborough menar att morgontimmarna är bäst.

I deras studie fick testpersonerna cykla klockan 06.45 och 18.45. Oavsett tidpunkt fick cyklisterna träna med en relativt låg intensitet på 60 procent av deras maximala prestationsförmåga. Samtidigt höjdes temperaturen till 35 plusgrader i testcentret. Resultatet visade att cyklisternas prestationsförmåga var betydligt högre på morgonen.

Testpersonerna orkade nämligen cykla i genomsnitt 46 minuter i ottan innan de utmattade ramlade av cykeln, medan de på kvällen gav upp redan efter 40 minuter. Forskarna noterade att den nedsatta prestationen på kvällen hängde ihop med att kroppen inte alls var lika bra på att hålla kroppstemperaturen nere då som under morgontimmarna. Den försämrade förmågan att reglera kroppstemperaturen fick temperaturen att stiga. I tidigare studier har detta visat sig hämma prestationsförmågan.

Morgonträning

5 fördelar

  • Du kan träna mer och hårdare

  • Det finns mindre ozon i luften

  • Du hinner genomföra träningen innan dagens göromål kan sabotera den

  • Du får mer energi

  • Du slipper duscha senare under dagen

2 nackdelar

  • Leder och senor kan vara lite stela och det krävs en extra lång uppvärmning

  • Magen kan kännas tom (det kan fixas med en brödskiva)

Source #Medicine & Science in Sports & Exercise

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: