Dessa sporter passar bäst till din kroppstyp

Din kroppstyp bestämmer i hög grad vilka sporter som passar bäst till dig. Ta reda på i vilken sport du kan bli bäst!

10 augusti 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det finns massor av olika kroppstyper, och i samband med idrottsutövning har de både för- och nackdelar.

Din kroppstyp kan därför vara helt avgörande för hur bra du kan bli i en specifik sport. Här beskriver vi tre vanliga kroppstyper.

Här ovan kan du se de tre kroppstyperna. Vilken av dessa tre typer liknar din kropp mest?

Endomorf

Den endomorfa kroppstypen kännetecknas av att den är storvuxen och ofta äppelformad. Det finns fett på hela kroppen och mest på mage, lår och överarmar.

Denna kroppstyp har lättare för att bygga muskelmassa än den ektomorfa kroppstypen. Därför passar denna kroppstyp bäst till sporter där det krävs bra styrka, som t.ex. tyngdlyftningt eller kulstötning. Dessutom passar kroppstypen bra i muskelkrävande sporter som exempelvis rugby.

Mesomorf

Mesomorfa kroppar karakteriseras av att de är v-formade. Om man har denna kroppstyp är man ofta smal om höfterna, medan det finns mer muskelmassa på överkroppen. Denna kroppstyp har minimalt med kroppsfett och är mycket anpassningsbar vilket gör att man kan hävda sig i nästan alla sporter.

Personer med denna kroppstyp kan både gå ned och upp snabbt i vikt och de svarar bra på kardioträning.

Ektomorf

Den ektomorfa kroppstypen kännetecknas av att den är smal, lång och spinkig. Denna kroppstyp passar bra till sporter som exempelvis fotboll eller tennis, där kroppslängden är en fördel. Dessutom hävdar sig personer med denna kroppstyp generellt bra i uthållighetsidrotter som t.ex. långdistanslöpning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: