Läs också

Häftiga OS-hopp

De största olympiska prestationerna

Hoppa över två bilar, löp i 45 km/h och lyft en motorcykel. Se hur mycket de olympiska deltagarna egentligen presterar!

6 juli 2012

OS representerar det yppersta som människokroppen kan prestera. Och det är inte så lite. Vi har sammanställt en rad olympiska prestationer och satt in dem i ett mer jordnära perspektiv.

Längdhopp

Parkera två personbilar front mot front. Ta sedan sats, spring fram och hoppa över dem. Bortsett från att längdhopparna i OS knappast hoppar så högt så stämmer totallängden på bilarna bra överens med hur långt de hoppar. Världsrekordet lyder på 8,95 m. Så långt hoppar knappast någon i år. 36-årige Dwight Phillips är en av favoriterna, men han får hårt motstånd av yngre hoppare som Mitchell Watt.

100 meter

Det går inte att prata om 100 meter utan att nämna Usain Bolt. Det jamaicanska sprintfenomenet är friidrottens stora stjärna och världsrekordhållare samt regerande mästare på 100 och 200 meter. En av höjdpunkterna i OS blir hans uppgörelse med landsmannen och supertalangen Yohan Blake. Bolts hundrametersrekord är 9,58. Under den tiden tar han 41 steg à 2,43 meter och löper i 45 km/h.

5 000 meter

Kenenisa Bekele är regerande mästare på både 5 000 och 10 000 meter och världsrekordhållare på bägge distanserna. London-OS blir comeback för honom efter några år med skador och motivationsbrist. Bekeles världsrekord på 5 000 m lyder på otroliga 12:37. Det är hälften av den tid en motionär använder på sträckan och motsvarar att han löper varje km på 2 min. och 31 sek. Eller 15,1 sek per 100 meter. Pröva själv och se hur länge du kan hålla det tempot.

Tyngdlyftning

Supertungviktarnas tyngdlyftningstävling i OS 2008 hamnade i ropet då den 140 kg tunge tyske outsidern Matthias Steiner lyckades vinna. Med sig på podiet hade han ett fotografi på sin bortgångna hustru som omkom i en trafikolycka året innan. I OS tog Steiner drygt ett ton i stöt, närmare bestämt 258 kg. Det kan liknas vid att man lyfter upp en Harley-Davidson Sportster över huvudet med raka armar. Men det är inte bara tunga killar som kan lyfta tungt; vinnaren bland flugviktarna under 69 kg, Liao Hui, stötte 190 kg.

Bancykling

Förväntningarna är höga på lagförföljelseloppet på 4 000 meter i år. Både australiensarna och britterna ställer upp med bra lag och världsrekordet ligger i farozonen. I dag lyder det på 3 min. och 53 sek. vilket motsvarar en genomsnittshastighet på 62 km/h.

Slägga

Släggtävlingen 2008 var skandalomsusad. Både guld- och silvermedaljörerna blev av med sina medaljer pga. dopning. En av favoriterna i år är 38-årige japanen Koji Murofushi. Han har kastat iväg den 7,25 kg tunga släggan 84, 8 meter. Det motsvarar att man tar en proppfull matkasse, snurrar den runt axlarna och kastar den över de två närmaste radhusen inkl. tomterna.

Stavhopp

Gå till förrådet i garaget eller i källaren och ta fram ett sopskaft (det får gärna vara fyra meter långt och tillverkat av glasfiber), ta sats, spring iväg och hoppa över ett radhustak. Världsrekordet i stavhopp lyder på 6,14 meter och innehas av Sergei Bubka. OS-favoriten i år är fransman och heter Renaud Lavillenie.

200 meter fritt

Michael Phelps är simningens affischnamn och hans framträdanden i OS kommer att bli välbesökta. Phelps har satt 39 världsrekord, bl.a. på 200 m fritt med tiden 1:42. Duellen mot landsmannen Ryan Lochte blir extra intressant.

1 500 meter fritt

På simningens maratondistans presteras det också imponerande resultat. Favoriterna tillryggalägger 1,5 km på knappt 15 min. Om man kan simma bröstsim hyfsat bra så kommer man att sätta handen mot bassängkanten en halvtimme efter OS-simmarna.

Höjdhopp

Höjdhoppstävlingen är en av de äldsta grenarna i OS. Trots det har ingen lyckats försvara sitt OS-guld hittills. Senast vann ryssen Andrey Silnov, men i år finns det många som kan vinna guldet. Världsrekordet är 2,45 och sattes av kubanen Sotomayor 1993. Det motsvarar ganska exakt att man hoppar över ett elvamannamål på fotbollsplanen.

Maraton

Maratonloppet i OS är en riktig klassiker. De senaste åren har etiopier och kenyaner dominerat prispallen och OS-guldet hamnar med stor sannolikhet hos någon från de länderna. Världsrekordet sattes i fjol och lyder på 2:03.32. Det motsvarar ett tempo på 2 min. och 56 sek per km eller att man löper åtta femkilometerslopp i rad på 14 min. och 40 sek. vardera.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: