Cykling

Allmänt om träningenSitt upp på en cykel och trampa på så snabbt du orkar. Cykelträningen utförs vanligtvis på landsvägar och cykelvägar. Och du kan komma riktigt långt under ett par timmars cykling i raskt tempo. Resultat av träningenLandsvägscykling ger stort utslag på konditionsbarometern och det hjälper dig att bli uthålligare. Den stora fördelen är att det är mycket skonsamt för kroppen och att du slipper belastningar i form av stötar, slag och tvära riktningsförändringar. Nybörjarfaktor

31 mars 2011

Allmänt om träningen

Sitt upp på en cykel och trampa på så snabbt du orkar. Cykelträningen utförs vanligtvis på landsvägar och cykelvägar. Och du kan komma riktigt långt under ett par timmars cykling i raskt tempo.

Resultat av träningen

Landsvägscykling ger stort utslag på konditionsbarometern och det hjälper dig att bli uthålligare. Den stora fördelen är att det är mycket skonsamt för kroppen och att du slipper belastningar i form av stötar, slag och tvära riktningsförändringar.

Nybörjarfaktor

Alla kan cykla! Och när du kör i högt tempo på landsvägen tillsammans med en grupp finns det en rad oskrivna regler som du snabbt lär dig. T.ex. att signalera när du bromsar (och inte bromsar), att vara framme och dra och att ligga i lä.

Motivation

Det är en fråga om ditt temperament. Vissa tycker att cykling är långtråkigt och att man får ont i baken. Andra ser en träningsrunda i ett vackert landskap som ren balsam för själen och som ett avstressande inslag.

Social faktor

Landsvägscykling är perfekt med ett gäng vänner, oavsett om ni är två, fyra eller åtta som ger er ut och trampar ihop. Ju fler ni är, desto roligare är det att lägga in backspurter och annat. Men håll alltid koll på trafiken.

Klassiska fallgropar

En klassisk fallgrop är att låta humöret påverkas av t.ex. punkteringar som är en naturlig del av cykling. Lär dig en gång för alla hur du effektivt byter slang när du står vid vägkanten. Undvik också att ständigt trampa på i ett bekvämt tempo.

Kom igång

Utrustningen är en nödvändighet. Du behöver en cykel som passar bättre för ändamålet än stadscykeln som du använder till vardags. Du behöver också en del annat: cykelkläder, hjälm och handskar. Men även reservdelar till cykeln på längre sikt.

Så mycket kostar det

Du kan få en bra nybörjarcykel för omkring 8 000– 10 000.kronor, och så får du vara beredd på att lägga lite pengar på annan utrustning också. Det finns även betydligt dyrare cyklar att köpa, men det är inte nödvändigt i början.

Säsongsbetonat

Landsvägscykling fungerar på våren, under hela sommaren och långt in på hösten. Som utgångspunkt har du i bästa fall 6–7.månader då du kan cykelträna. Sedan får cykeln vila. Vissa trampar dock på i full fart även under vintern.

Tidsåtgång

Många tror att landsvägscykling nästan är ett heldagsprojekt. Eller att det tar en halv dag. Det kan det visserligen göra, men om du jobbar på kan du mycket väl klämma in en effektiv runda på en timme där du får bra träning för lungor och ben.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: