Crossfit flere løfter vægt
© Jakob Helbig

Därför ger crossfit så bra träning

Crossfit – den mycket populära träningsformen som bygger på korta, intensiva träningspass (WOD) – fortsätter att erövra världen. Aktiv Träning har tagit fram en crossfit-serie med övningar som du kan göra hemma.

Crossfit har på några få år utvecklats till en världsomspännande träningstrend. Och det är inte så konstigt. Det finns nämligen en lång rad fördelar med den råa och intensiva träningsformen.

Crossfit WOD ger varierad träning

Crossfit bygger på naturliga, funktionella rörelser (som kast, drag, lyft, hopp och löpning) till skillnad från isolerade rörelser i träningsmaskiner. I stället för att träna styrka, rörlighet och kondition var för sig så kombineras allt i crossfit.

Målet är att hela 10 fysiska egenskaper ska tränas till perfektion. Det handlar alltså inte bara om att vara stark – också egenskaper som uthållighet, flexibilitet, balans och precision måste vara på plats för att man ska kunna kalla sig fit i crossfit-världen. De 10 fysiska egenskaperna ska tränas lika mycket, vilket innebär att hela kroppen tränas – och att träningen blir mycket varierad.

Crossfit WOD: Kort, intensivt och effektivt

De korta och intensiva träningspassen, som kallas WOD (workout of the day), är det centrala i crossfit. De pågår som regel bara 15–25 minuter, men i gengäld ska man ge 100 procent – och helst lite till. Det kan t.ex. handla om att göra så många repetitioner som möjligt inom en viss tid.

Resultatet är en bra funktionell träning som gör din kropp redo att klara alla lyft och vridningar till vardags. Att du tränar som en stenåldersmänniska ger dig en mental styrka som är guld värd i en stressad vardag.

Lagsammanhållningen är viktig Är du trött på din ensamma kamp mot vikterna på gymmet kan crossfit också vara ett bra val för dig. I ett crossfit-center finns samma lagsammanhållning som man annars känner igen från fotboll, handboll och andra lagsporter där man är beroende av varann.

Man hejar på varann och tävlar inbördes om vem som klarar dagens WOD bäst.

Crossfit-serie Du behöver dock inte leta upp ett crossfit-center för att kunna använda principerna i crossfit. Många av övningarna kräver ingen utrustning och kan göras hemma hos dig själv.

Vill du pröva dina krafter med crossfit, så ska du hänga med i Aktiv Tränings crossfit-skola (se nedan). Där får du en rad enkla, men supereffektiva crossfit-övningar som ger resultat – och som du kan göra hemma i vardagsrummet.

Serien är utvecklad av en av världens bästa crossfit-utövare, Frederik Aegidius, speciellt för Aktiv Tränings läsare.

Ute efter ett träningsprogram? Se alla våra träningsprogram för både löpning, styrketräning, cykling och crossfit.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: