Crossfit

Klassisk crossfit-träning består av uppvärmning, följt av en WOD (workout of the day). Detta är ett träningsprogram som kan vara mellan 5 och 25 minuter och som består av övningar för styrke- och konditionsträning. Du blir svettig i pannan och får igång pulsen samtidigt som musklerna får sig en genomkörare. I crossfit tränar du både kondition och styrka.

31 mars 2011

Allmänt om träningen

Klassisk crossfit-träning består av uppvärmning, följt av en WOD (workout of the day). Detta är ett träningsprogram som kan vara mellan 5 och 25 minuter och som består av övningar för styrke- och konditionsträning.

Resultat av träningen

Du blir svettig i pannan och får igång pulsen samtidigt som musklerna får sig en genomkörare. I crossfit tränar du både kondition och styrka. Detta sker genom att man gör en massa olika funktionella övningar med många repetitioner.

Nybörjarfaktor

Var förberedd på att det här är tuff träning. Det handlar inte om att mysa omkring och ha det trevligt, utan du förväntas ge järnet oavsett om du är nybörjare eller gammal i gamet.

Motivation

Du brister inte ut av skratt. Du grimaserar av smärta. Motivationen ligger i att du efteråt är lycklig över vad du har fått ut av din träning på så kort tid. Och resultaten är snabbt både mätbara och synliga. Det ger motivation!

Social faktor

Du tränar i vanliga fall tillsammans med andra under ett träningspass till musik.

Klassiska fallgropar

Vissa blir överraskade och kanske till och med lite chockade över hur tufft det faktiskt är – och fortsätter vara. Men den konstanta massiva utmaningen av styrka och uthållighet är vägen till tydliga resultat.

Kom igång

För att komma igång kan du gå till ett gym som erbjuder crossfitträning. Be de rutinerade utövarna om råd om du vill sätta samman ditt eget crossfitprogram i stället för att ge dig på något bara på måfå.

Så mycket kostar det

Du kan använda dina vanliga träningskläder. Medlemskapet kan vara något dyrare än på vanliga gym.

Säsongsbetonat

Crossfit kan du utöva året runt. Om sommaren sker många pass utomhus, t.ex. i parker, där man använder naturens och parkens förutsättningar som en del av övningarna, som träd, bänkar, trappor m.m.

Tidsåtgång

Här kan du verkligen få maximalt utbyte av den tiden som du lägger ner. Cross fitpasset innebär extremt effektiv träning, och du kan få riktigt bra resultat på en halvtimme.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: