© PR

Nu ska världens bästa crossfit-utövare utses

Se här vad du ska klara av för att bli världens bästa crossfit-utövare

20 juli 2016 av Christian Thestrup

Den här veckan kämpar 60 idrottare i CrossFit Games 2016 om att bli världens bästa crossfit-utövare. 272 000 personer har det senaste året kämpat om 60 platser, och om de tycker att det har varit tufft hittills, så är det inget jämfört med de utmaningar som väntar dem den här veckan då det avslutande mästerskapet avgörs.

Deltagarna vet nämligen sällan vilka övningar som väntar. Det får de först reda på några få dagar eller timmar före, och även om övningarna – som är 13 totalt – ingår i det vanliga crossfit-konceptet med tonvikten lagd på styrka, kondition och rörlighet, så kan deltagarna överraskas av havssimning, paddleboards och traillöpning. Det enda de kan vara säkra på är att de måste vara förberedda på vad som helst.

© PR

Förutom repklättring, körning av skottkärra, gång med kettlebells och hinderlöpning så var en av fjolårets hårdaste övningar att man iförd en 10 kg tung väst skulle löpa en och en halv kilometer, göra 100 kroppshävningar, 200 armhävningar, 300 knäböj och avsluta med en och en halv kilometer löpning. Den grenen klarade islänningen Björgvin Karl Guðmundsson på 38 minuter och 36 sekunder.

© PR

En annan brutal övning är stöt-lyft, där man ska lyfta en skivstång över huvudet. Den vann Ben Smith, USA, med 157 kg. Han blev för övrigt totalsegrare, medan isländskan Katrín Tanja Davíðsdóttir hamnade överst på kvinnornas prispall. Segrarna får 275 000 dollar (och två Glock-pistoler – det är ju ändå i USA) för insatsen, så det lönar sig alltså att vara vältränad.

I den här trailern till dokumentären Fittest on Earth 2015 kan du se vad deltagarna utsattes för i fjolårets mästerskap.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: