Fem udda fakta om crossfit

Tuffa kvinnor, nakenträning och kaliforniska poliser. Här är fem udda fakta från den stora crossfit-världen.

20 juni 2014 av Jesper U. Larsen

Vem f..... är Fran? Om du ser en crossfit-utövare i en ”I love Fran”-tröja, ska du inte tro att det er en kärleksförklaring till hustrun. De flesta träningspass (WOD) i crossfit benämns med kvinnonamn som Fran, Cindy och Linda. Förklaringen från crossfit-grundaren Greg Glassman lyder: ”Jag tänkte att allt som får en att ligga platt på ryggen och titta upp mot himlen samtidigt som det får en att tänka: ”Vad var det som just hände med mig?”, förtjänar ett kvinnonamn”.

Poliser på sträckbänken Poliser i Santa Cruz, Kalifornien, var de första som fick stifta bekantskap med crossfit. Det skedde 1995 då den tidigare gymnasten Greg Glassman öppnade ett gym i ett garage i staden och utsatte stadens poliser för sin nya träningsform. Snart gick ryktet om den intensiva och effektiva träningen, och därefter bredde crossfit ut sig över hela världen.

Naken-crossfit Ett crossfit-gym i Århus, Spartan Mentality Crossfit, beslutade i april att starta en nakenklass där man kunde träna crossfit utan en tråd på kroppen. Det var egentligen tänkt som ett aprilskämt, men det var så många som ville vara med att gymmet beslutade att göra allvar av skämtet. Men det blev aldrig någon naken-crossfit i Århus. Historien spred sig nämligen till alla världens medier, och intresset blev lite för stort för gymmet som hellre ville vara känt för sitt seriösa arbete.

Höga hopp 148 centimeter lyder det officiella Guinness World Record i boxarhopp, vilket sattes av Jonas Huusom år 2011. Boxarhopp går ut på att hoppa så högt som möjligt från stående position upp på en pall som ofta är uppbyggd ännu mer med t.ex. bildäck. Det inofficiella rekordet har Kevin Bania, han har hoppat hela 163,67 cm högt.

Fit som Pitt Om det är några som efterfrågar bra och effektiva träningsformer så är det Hollywoods stjärnor som snabbt vill komma i form till nya filmroller. Kändisar som Brad Pitt, Cameron Diaz, Channing Tatum och Jessica Biel är några av alla de som sägs ha hakat på crossfit-trenden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: