© Istock

DET HÄR träningsmisstaget försvagar immunförsvaret

Det finns flera fallgropar som du bör vara uppmärksam på när du tränar. Annars finns det risk att både dina prestationer och din hälsa försämras.

8 september 2016 av Jesper U. Larsen

Förkylningssäsongen står för dörren, och om du inte vill gå omkring med en konstant sviktande hälsa under hösten så är det viktigt att du kommer ihåg att vila ibland när du har tränat hårt.

En ny studie visar att bara två dagars intensiv crossfitträning i rad är tillräckligt för att immunförsvaret ska bli svagare och för att du lättare ska drabbas av infektioner eller förkylningar.

Maximal kraft i musklerna

De brasilianska forskare som ligger bakom studien lät nio erfarna crossfit-utövare genomföra två olika WOD:s (workout of the day) med 24 timmars mellanrum.

Efter det andra WOD-passet konstaterade forskarna att deltagarnas immunförsvar hade försvagats. Förvånansvärt nog hade de inte blivit svagare i musklerna utan deltagarna presterade lika bra som vid det första träningspasset. De verkade alltså behålla sin fysiska styrka trots att immunförsvaret var försvagat.

Motion ger färre sjukdagar

Att hård träning försvagar immunförsvaret kortvarigt är emellertid ingen ursäkt för att inte motionera. På lång sikt stärker träning immunförsvaret betydligt så länge man kommer ihåg att respektera kroppens behov av återhämtning.

Rent konkret visar studier att antalet förkylningsdagar halveras om man är fysiskt aktiv regelbundet jämfört med om man är inaktiv.

Source #Frontiers in Physiology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: