Praktiska tips Tanken är att man ska träna med sin egen kroppsvikt, men ibland används även kettlebells, medicinbollar och annat. Man kan även träna crossfit hemma. Ett par löpskor, shorts och en t-shirt räcker.

Crossfit-träning

Crossfit är en blandning av styrke- och konditionsträning som ursprungligen kommer från den amerikanska armén. Fördelen är att man tränar styrka, kondition, teknik och smidighet på samma gång. Det sker med hjälp av ett dagsprogram – WOD (workout of the day) – som består av olika helkroppsövningar. ErsätterDen tuffa och intensiva träningsformen är rent allmänt bra oavsett om man föredrar löpning, cykling, simning, bollspel eller traditionell styrketräning. Kondition/uthållighet

14 oktober 2010

Crossfit är en blandning av styrke- och konditionsträning som ursprungligen kommer från den amerikanska armén. Fördelen är att man tränar styrka, kondition, teknik och smidighet på samma gång. Det sker med hjälp av ett dagsprogram – WOD (workout of the day) – som består av olika helkroppsövningar.

Ersätter

Den tuffa och intensiva träningsformen är rent allmänt bra oavsett om man föredrar löpning, cykling, simning, bollspel eller traditionell styrketräning.

Kondition/uthållighet

Om man har provat crossfit någon gång så vet man hur jobbigt det är och att pulsen stiger rejält under alla upprepningar. Övningarna sker i ett högt tempo där utövaren kör för fullt i t.ex. 20 minuter och därefter blir helt utmattad.

Den höga intensiteten innebär att hjärtat och cirkulationssystemet belastas hårt, och därmed förbättras konditionen märkbart redan efter ett par veckor med 2–3 träningspass per vecka.

Styrka/smidighet

Crossfit är en funktionell träningsform där många av kroppens stora muskelgrupper aktiveras samtidigt. Därmed stärks hela kroppen i stället för enstaka muskelgrupper – som vid traditionell styrketräning.

Den allsidiga styrketräningen gör att man blir starkare i både muskler, leder och senor och att smidigheten förbättras.

Mentalt

Crossfit är så pass tufft att det kan vara svårt att uppskatta hur roligt det egentligen är under tiden man håller på. Men när man får se att träningen ger resultat så blir man mer motiverad att fortsätta. Att övningarna är omväxlande är motiverande i sig.

Tillgänglighet

Crossfitpass erbjuds på många motionscenter/gym. Man kan även köra crossfit på egen hand. Om man t.ex. kör ett intensivt träningspass på 20 minuter så blir utbytet mycket effektivt med tanke på hur lite tid som behövs.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: