© istock

Corona har ändrat våra träningsvanor

Covid-19 har haft stor effekt på allt i vårt samhälle och det gäller också våra träningsvanor

17 september 2020 av Redaktionen

Att coronapandemin påverkat våra träningsvanor har väl knappast undgått någon. Bland annat eftersom mycket av vardagsmotionen försvunnit när pendlingen till och från jobbet avstannat då många jobbat hemifrån. 

Men även när det gäller intresset för olika idrotter finns stora variationer. Det framgår av en stor mängd data som sammanställts bland användare av klocktillverkaren Polars träningsappar, där man har jämfört aktiviteter i mars (innan coronapandemin bröt ut på allvar) med aktiviteter i april (under coronapandemin). 

Rent generellt har inomhusträningen minskat. Däremot har intresset för att springa och cykla utomhus ökat kraftigt i Sverige efter att coronapandemin bröt ut. Det visar flera studier – bl.a. en från Asics som bekräftar att isoleringen under corona har gett ett rejält uppsving för löpningen i flera olika länder. 

Överlag har intresset för inomhusträning minskat

Däremot har intresset för löpning och cykling utomhus ökat.

● 49% har intresset för löpning utomhus ökat med i Sverige efter corona. Däremot har intresset för löpning på löpband minskat med 48%.

● Om det beror på coronaviruset, vårvädret eller en kombination av dessa vet vi inte, men intresset för cykling har hur som helst ökat lavinartat – med hela 108%. När det gäller mountainbikesporten fanns tre gånger så många utövare i april jämfört med i mars.

● 30% färre personer tränar spinning eller ägnar sig åt någon annan form av inomhuscykling.

● 61% fler promenader registrerades efter att coronapandemin slog till.

● Intresset för gruppträning på gymmet har minskat – mer exakt med 50%.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: