Börja lugnt och undvik skador

Är man van att träna regelbundet – t.ex. med en idrott som innehåller löpning, hopp eller snabba riktningsförändringar – är det viktigt att man är försiktig när man sätter igång att träna igen efter ett träningsuppehåll.

18 maj 2010

Kroppen behöver tid för att vänja sig vid belastningen och för att risken för överbelastningsskador ska minimeras. Undvik att göra det klassiska misstaget att gå tillbaks till att träna på den nivå du låg på före träningsuppehållet; då är risken stor att du blir skadad. Minska i stället träningsomfånget, både när det gäller mängd och intensitet, och ta god tid på dig för att återuppbygga formen.

En bra tumregel är att man för varje vecka man varit träningsfri behöver två veckor för att återfå formen. Efter ett uppehåll på tre veckor behövs alltså sex veckor för att komma tillbaka igen. Det är även viktigt att lyssna på kroppen när man tränar.

Det är helt normalt att vara öm i musklerna i 1–2 dagar efter ett träningspass; om värken sitter i längre tid än så bör man se upp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: