Behåll kontrollen

Långa träningsuppehåll är inte bra för formen. Som tur är är det inte så svårt att begränsa skadeverkningarna och förebygga formförsämringen. Det handlar framför allt om att hålla fast vid de viktiga nyckelpassen. Därmed blir det lättare att hitta tillbaka till den gamla träningsrytmen igen när störningsmomenten är över.

18 maj 2010

Stimulera konditionen med ett träningspass varje vecka med maximal intensitet. Löptränar du kan du t.ex. upprätthålla formen genom att springa 5 km så snabbt som möjligt. Om du cyklar är 40 minuter i högt tempo under en runda med många backar ett effektivt träningspass.

Stimulera kroppens muskler med ett träningspass varje vecka. Passet kan bestå av vanlig styrketräning, men också av rodd, cirkelträning och annat som involverar kroppens stora muskelgrupper. Har du inte tid att gå till gymmet är armhävningar, knäböjningar, situps och kroppshävningar i dörrkarmen enkelt och effektivt att göra hemma.

Stimulera uthålligheten med en rask promenad varje vecka i minst en timme. Det höjer pulsen och rensar huvudet. Gå gärna ut i naturen.

Utnyttja vardagsmotionen så mycket som möjligt, inklusive cykelturen till jobbet, en omgång rundpingis med barnen, fotboll med kompisarna eller en kanottur på sjön. Det förbränner fler kalorier, stimulerar cirkulationsorganen och håller vikten nere.

Håll fast vid nyttiga kostvanor. Slarvar man med träningen blir det gärna också så att man slarvar med maten. Ägnar du dig åt att frossa i chips, coca-cola och hamburgare samtidigt som träningen ligger nere, så kommer vikten garanterat att öka – och konditionsvärdet att sjunka. Det gör det extra tungt att komma i gång igen. Försök därför att hålla fast vid de nyttiga kostvanorna. Dela eventuellt upp veckan i en exemplarisk period, då du undviker kakor, onyttigt fett och alkohol, och en mer avslappnad period då du tillåter dig själv mer godsaker – förslagsvis under helgen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: