Upp med benen Lägg dig med benen upp mot t.ex. en vägg. För varje timme du har tränat bör du ligga med benen högt i 5 minuter.© Colourbox

Hur återhämtar jag mig bäst efter en hård cykelrunda?

Cykelproffsen har ju hjälp av både massörer och kostexperter, men vad kan en ambitiös amatörcyklist göra för att bli bättre?

27 februari 2013

Även om du inte tillhör ett elitstall för cyklister, eller har möjlighet att träna och vila optimalt, så kan du göra en hel del för att påskynda återhämtningen:

Ät något snabbt. De första 20 minuterna efter ett träningspass är särskilt viktiga eftersom näringsämnen då transporteras snabbare ut till musklerna. Se till att du får i dig både protein och kolhydrater.

Benen högt. Om du har möjlighet att sjunka ned i en soffa i en timme och ha benen högre upp än hjärtat, så är det bra. Alternativt kan du lägga dig några minuter i den ställning som bilden visar.

Cykla till jobbet. Dagen efter en lång träningsrunda passar det bra att t.ex. cykla en kort bit till jobbet om du har möjlighet. En halvtimmes cykling i bägge riktningarna är lagom. Kör i så fall på lätta växlar och undvik att pressa dig för hårt. Det handlar bara om att rulla en kort runda på 30–45 minuter för att blodcirkulationen ska öka i dina slitna muskler.

För dagbok. Om du vill ha bättre koll på din träningsutveckling kan du skriva ned hur mycket du har tränat, hur bra du sover på natten, vad din vilopuls är på morgonen när du vaknar samt din morgonvikt. Om du ofta är trött, går ned i vikt eller har onormalt hög vilopuls, så kan det vara ett tecken på att du tränar för hårt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: