Om du inte låter kroppen vila tillräckligt så bryts den ned och du riskerar att formen störtdyker. Vill det sig riktigt illa kan du t.o.m. bli sjuk.
Superkompensation
Känner du dig trött och öm i musklerna och/eller har humörsvängningar och sömnbesvär så är det tydliga tecken på att kroppen inte har hunnit återhämta sig efter de tidigare träningspassen. Målet med träningen är att få en så kallad superkompensation, där formen höjs till en ny nivå av träningen, och nästa träningspass tajmas in vid rätt tillfälle så att blir ytterligare en höjning av formen.
Tränar du för ofta så kan resultatet istället bli överträning, dvs. formen går den motsatta vägen och kroppen hinner inte återhämta sig efter ansträngningen. Därmed är risken stor att kroppen blir svagare och svagare för varje träning. Men det är inte heller bra för formen att träna för sällan. Då återgår kroppen till status quo – alltså till samma fysiska kapacitet du hade innan träningen började. Det innebär också att formen försvinner.
Stress, vardagsbestyr och dåliga matvanor
Hur länge du bör ta det lugnt för att kroppen ska hinna återhämta sig, beror på träningens varaktighet och intensitet. Det beror också på hur mycket du gör - eller inte gör - för att ge kroppen möjlighet till återhämtning.
Stress, vardagsbestyr, dåliga matvanor m.m. försämrar återhämtningen. Under normala förhållanden kan du dock räkna med att återhämtningstiden efter lågintensiv uthållighetsträning varierar från mycket kort tid till ungefär något dygn.
När du tränar med mycket låg intensitet och under kort tid sker återhämtningen under träningspasset. Tränar du under längre tid klarar dock kroppen inte av att återhämta sig och du behöver därför vila efteråt. Detsamma gäller vid högintensiv träning där kroppen inte hinner återhämta sig under aktiviteten.
Efter ett löppass med måttlig till hög intensitet, tar det t.ex. mellan 12 och 24 för kroppen att återhämta sig till 90-95 procent. På den nivån har din prestationsförmåga närmat sig sitt max igen, och det är försvarligt att träna.
För att undvika problem med överbelastning bör du alltid se till att vara helt återhämtad efter perioder med ofullständig återhämtning. Helt återhämtad är du efter 2-4 dygn med total vila eller mycket lugn träning.
Återhämtningstid vid olika träningsintensiteter
Grundregeln säger att ju sämre form du är i, desto längre tid behöver du för att återhämta dig. Vad du gör före och efter träningen betyder också mycket för hur bra du återhämtar dig. Siffrorna gäller för en person som klarar att springa 5 km på cirka 25 minuter, och som ibland även styrketränar.