Den bästa återhämtningskosten

Den rätta återhämtningsmaten består inte av en massa konstiga piller, kosttillskott eller elixir, utan av vanlig nyttig kost.

Detta bör din kost innehålla för att din återhämtning ska bli optimal:

Fullkorn

Varför? Fullkorn ger dig massor av kolhydrater som fyller på glykogenförråden igen efter att du tränat. Fullkorn innehåller även många viktiga vitaminer och mineraler som bidrar till blodproduktionen och som stärker immunförsvaret. Bra val: Havregryn, grov müsli, fullkornsrågbröd, råris och fullkornspasta är några av de bästa källorna.

Frukt och grönt

Varför? Förutom kolhydrater ger frukt och grönt dig en massa antioxidanter som stärker immunförsvaret och hämmar inflammationer i kroppen – inte minst i de slitna musklerna. Bra val: Välj så många färgglada frukter och grönsaker som möjligt i kosten. Bär och kål är t.ex. mycket nyttigt.

Proteinrik mat

Varför? Proteinerna bygger upp musklerna efter att du tränat. Särskilt de animaliska proteinerna kan utnyttjas till nästan 100 procent av kroppen och är därför det bästa alternativet för trötta muskler. Bra val: Magert kött (med måtta), fisk, fågel, ägg och magra mejeriprodukter är utmärkta proteinkällor.

Nyttiga fettämnen

Varför? Fettet är en viktig del av kroppens celler och påverkar bland annat cellernas förmåga att göra sig av med slaggprodukter. De nyttiga fettämnena verkar också inflammationshämmande och bidrar till att värken lindras i leder och senfästen. Bra val: Rapsolja, linfrö, oliver och avokado samt valnötter, hasselnötter, mandlar och fet fisk som t.ex. makrill, sill och lax innehåller de bästa och nyttigaste fettsyrorna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: