Foto: Trademax
Foto: Trademax

Återhämta dig från träningen i sköna sängar

Ett vanligt nyårslöfte är att vi lovar oss själva att börja träna och röra på oss mer. Efter träningen behöver vi återhämta oss och få en god natts sömn. Vi behöver kort sagt sova i sköna sängar.

25 januari 2019 av Harald Nylund

Det finns flera sängar

Alla sängar har olika inverkan på kroppen och en del sängar passar vissa människor bättre än andra. Din säng ska vara anpassad efter dina behov och din kropp. Du ska kunna sova gott hela natten och sängens uppgift är därför att förbättra vår återhämtningsförmåga. I bra sängar ska vi kunna sjunka ner och lägga oss tillrätta på en gång utan att stöka runt. Vi ska inte ligga och spänna kroppen eller behöva byta sovställning ofta.

Måste du byta sovställning regelbundet, i nya försök att ligga skönare, så störs inte bara sömnen utan även återhämtningen. Du har valt rätt säng när du kan ligga i samma sovställning med samma kroppskomfort hela natten utan att vakna eller sova oroligt. 


Hur vet jag vilken säng jag ska ha?

Vet du vilken kroppsställning du brukar ha när du ska sova? Ligger du på mage, på rygg eller på sidan? Detta har nämligen stor betydelse för vilken säng du ska välja och hur väl du lyckas återhämta dig. Det finns kontinentalsängar, ramsängar, ställbara sängar, dubbelsängar och enkelsängar.

Fördelen med kontinentalsängar är att de är uppbyggda i tre madrasskikt. Det första skiktet är själva ramsängen som utgör grunden. Det andra skiktet är en resårmadrass som avgör hur väl du ligger i sängen genom att den ska anpassa sig efter din sovställning. Det översta skiktet är bäddmadrassen och val av bäddmadrass är avgörande för hur bra följsamheten blir och hur trycket fördelar sig mot kroppen. Det är viktigt att samtliga skikt fungerar bra tillsammans för att det ska bli rätt fasthet.

En enkel ramsäng tar mindre plats än kontinentalsängen och är inte lika tung. Detta gör att den är enklare att flytta runt i sovrummet. Stoppningen, som omger fjädrarna, är viktig och avgör bekvämligheten. När du vet vilken fjädertyp och fasthet du ska ha så blir det mycket enklare att välja rätt ramsäng.

En ställbar säng är bra efter träning eftersom du kan ändra sängens läge så att kroppen återhämtar sig bra. Du kan använda en ställbar säng precis som en vanlig säng, men du kan också välja att höja huvudändan eller fotändan om detta ger dig en bättre sovställning. Det viktigaste är att du kan återhämta dig ordentligt så att du orkar mer och så att träningen ger bättre resultat. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig