© Shutterstock.

Är jag för sjuk för att träna?

Lär dig att bedöma om du ska träna eller stanna inne när du känner dig sjuk eller har ont i kroppen.

12 augusti 2014 av Bjarke Kobberø.

När musklerna är ömma eller när du känner dig hängig i kroppen, så kan det vara svårt att veta om det är bäst att ställa in träningen helt. Som tur är kan några enkla regler hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Huvudvärk Huvudvärk kan ha många orsaker. Den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Den uppstår om man är stressad eller trött, har en monoton arbetsställning eller har druckit för lite vätska. Det kan dock finnas många andra orsaker till huvudvärk – t.ex. att man har en infektion i kroppen.

Träna:

 • Om du bara har huvudvärk så har du troligen drabbats av spänningshuvudvärk, och den kommer i så fall att försvinna när du börjar springa.

Träna inte:

 • Om du samtidigt med huvudvärken har ont i kroppen och känner dig utmattad. Det kan vara ett tecken på en infektion – och då är träning bannlyst. Ju hårdare du belastar kroppen, desto större risk är det för komplikationer.

Förebygg:

 • Variera arbetställning. Om du sitter på en kontorsstol hela dagarna, så bör du resa dig upp och gå lite varje timme. Om du har ett höj- och sänkbart bord så stå upp och jobba ibland.

Muskelvärk Stela eller ömma muskler kan bero på träningsvärk, överansträngning eller att man är på väg att bli sjuk. Träningsvärk uppkommer ofta pga. att man har belastat kroppen på ett ovant sätt eller extra hårt. Värken är som regel värst ett eller två dygn efter träningspasset.

Träna:

 • Det är helt okej att träna om du har värk i musklerna. Det kan t.o.m. göra att värken försvinner snabbare eftersom blodcirkulationen för att stelheten försvinner. Värken är egentligen en signal om att musklerna har blivit starkare och att de förbereder sig på ännu mer träning. Undvik dock att träna de muskler du har ont i allt för hårt.

 • Om du har så kraftig träningsvärk att du inte kan springa, bör du ta en cykeltur eller ägna dig någon annan träningsform där du tränar muskler som du inte har ont i.

 • Om värken upplevs på samma sätt i bägge kroppshalvorna – t.ex. att du har ont i bägge armarna eller i bägge benen – så är det säkert träningsvärk. Om du däremot bara har ont i ena kroppshalvan är det ett tecken på att du har överansträngt en muskel. Då är det viktigt att du tar det lugnt med träningen.

 • Om du är skadad eller har överansträngt en viss muskelgrupp, så kan du träna andra delar av kroppen.

Träna inte:

 • Du bör alltid vara försiktig när det handlar om skadade eller överansträngda muskler. Gå till en läkare eller sjukgymnast och låt denne bedöma om du kan träna lätt eller om du bör vila muskeln helt.

 • Om muskelvärken beror på att du har en infektion i kroppen är det viktigt att inte tränar alls. Symptom på t.ex. influensa är muskelvärk, feber, trötthet, nästäppa, halsont och hosta.

Förebygg:

 • Värm upp ordentligt inför träningspasset. Börja i ett långsamt tempo om du springer, eller börja med att lyfta lätta vikter om du styrketränar.

 • Se till att stretcha efter hårda pass så minskar risken för träningsvärk.

Logga in och få fler goda råd som hjälper dig bedöma om du är för sjuk för att träna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: