© Jakob Helbig

Appar till skidresan

Ta med årets bästa skidappar när du ska kasta dig utför pisterna. Det finns en massa smarta applikationer att ladda ned till en smartphone.

16 januari 2012

Oavsett om du har en Iphone eller en Android, så har det aldrig varit lättare att hitta och ladda ner en app som kan kolla in din åkteknik, berätta var du befinner dig eller ge dig en bedömning av lavinfaran. Vi har tittat närmare på ett antal av de mest användbara apparna som sätter lite extra färg på skidupplevelsen. Många av dem finns i en gratisversion – några har dock antingen begränsad tillgång eller begränsat livstid i mobilen.

Hur stor är lavinfaran? Mammut Safety meddelar, via tre enkla steg, den som ägnar sig åt offpiståkning om det är klokt att fortsätta eller om lavinfaran är för stor. Appen sätter dig först i förbindelse med en lokal webbplats som innehåller snö- och lavinrapporter. Nästa skärmbild ger dig en höjdmätning och hjälper dig att bestämma om fjällsidan är vänd mot norr, syd, öst eller väst. Till sist mäter du fjällsidans lutning med hjälp av din smartphone, varefter appen räknar ut lavinrisken där du planerar att åka.

Hur är min teknik? snowEdge gör att mobilen håller koll på åktekniken. Appen mäter din acceleration i svängarna och omsätter det till en siffra – ett s.k. Turn Acceleration Index – så att du kan jämföra med förra gången du åkte i samma backe. Ett högre värde innebär att du har åkt med bättre teknik.

Hur snabbt åkte jag? Ski Tracks Lite visar fart, lutning, antal kilometer och mycket mer, så att du både kan se resp. åk och hela dagens åkning.

Är det inte Matterhorn? PeakFinder heter en app som känner igen olika bergstoppar när du ska till att fotografera. När du zoomar in en bergstopp får du både veta dess namn, höjd och hur långt du befinner dig från den.

Var är jag egentligen? iTrailMap 3D gör att en karta med områdets backar läggs över en 3D-beskrivning av bergen, så att du kan se exakt var du är – och hur dina kompisar i den röda pisten ska åka för att ni ska mötas.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: