Padel stormar fram och nu vill allt fler pröva den populära sporten.

© Foto: Producenter och iStock

10 saker du bör känna till om padel

Padel är en av de snabbast växande idrottsgrenarna i världen just nu, och även härhemma ökar antalet padelbanor i turbofart. Har du hakat på trenden eller undrar du fortfarande vad padel egentligen är – den nya racketsport som så många pratar om?

14 januari 2022 av Jesper U. Larsen

1. Vad är padel? 

Padel är en sport som oftast spelas i par, två mot två. Om man ska jämföra den med andra idrottsgrenar kan den beskrivas som en blandning av tennis, squash och bordtennis. Man spelar med ett racket och med bollar som liknar tennisbollar. Banan delas på mitten av ett nät och är omgiven av glasväggar som används aktivt i spelet. Padel kan spelas både inomhus och utomhus. Härhemma har vi fått upp ögonen först på senare år, men det har länge varit en populär sport i bl.a. Spanien. Där är padel den näst största sporten efter fotboll. 

2. Vem uppfann padel? 

Historien om padel började år 1962 när den mexikanske affärsmannen Enrique Corcuera byggde en underdimensionerad tennisbana hemma på sin tomt i Acapulco. Banan var omgiven av en tre meter hög mur på varje kortsida och låga murar på långsidorna. Ursprungligen var det tänkt att murarna skulle förhindra att bollar hamnade på grannens tomt. Med tiden fick murarna dock en mer aktiv roll i spelet, och reglerna utvecklades till att likna dem som gäller i dag. 


Paddle Corcuera som det kallades, blev snabbt populärt bland mexikanarens gäster, inte minst den spanske affärsmannen Alfonso zu Hohenlohe-Langenburg som kom på besök år 1974. Han blev så förtjust att han tog med sig spelet tillbaka till Spanien, där han anlade landets två första padelbanor på exklusiva Marbella Club Hotel. Sedan spreds padel till resten av världen.

Det är svårt att se skillnad på en padel- och en tennisboll. Men padelbollen har ett lägre tryck, vilket gör den lite långsammare.

3. Vilken utrustning behövs för att spela padel? 

Förutom en padelbana behöver du ett padelracket och bollar för att kunna spela. Du kan hyra ett racket på de flesta padelhallar, så du behöver inte lägga ut en massa pengar på utrustning i början. Racketet skiljer sig från tennis- och badmintonracketar genom att det har hål istället för strängar. 


Det finns runda, diamantformade eller droppformade racketar. Droppformade är vanligast. Med det får du en bra kompromiss mellan kontroll och fart. Diamantformade padelracketar är svårare att spela med, men de kan samtidigt ge mer kraft i slagen och därmed mer fart. Runda racketar är bra för nybörjare. Bollarna liknar tennisbollar, men har ett lägre tryck.


4. Hur ser en padelbana ut?

Du kan gärna använda glasväggarna på din egen planhalva som hjälp. På så sätt kan du få bollen över nät genom att slå den mot din egen vägg först.

  • Banan delas på mitten av ett nät som är 88 cm högt på mitten.
  • Banan delas på mitten av ett nät som är 88 cm högt på mitten. 
  • Bakväggarna och en bit av sidoväggarna är av glas.
  • Högst upp på bakväggarna och den bit av sidoväggarna som inte är av glas, täcks av metallgaller
  • Padelbanans underlag består oftast av konstgräs med inslag av lite sand.

Ett par bra padelskor ska dels ge ett bra grepp på underlaget, dels kunna glida när du sträcker ut dig ordentligt för att nå en boll. På grund av alla riktningsförändringar i spelet måste skorna dessutom ge bra stabilitet för dina fotleder, så att du inte vrickar fötterna när du spelar.

5. Vad har man på sig när man spelar padel?

När det gäller kläder för padel är det fritt val. Det viktigaste är att du väljer något som känns bekvämt och som du kan röra dig fritt i. Skorna är däremot värda att titta extra på. Det finns skor utvecklade speciellt för padel, men ett par tennisskor för grus kan också användas. 

6. Vilka är reglerna i padel?

Om du kan reglerna i tennis har du redan kommit en bra bit på vägen, för det finns många likheter. Bland annat är poängsystemet detsamma. Det spelas i bäst av tre set.


En av de viktigaste skillnaderna från tennis är att man inte får använda överhandsserve. I stället ska du låta bollen studsa i marken och göra en underhandsserve och slå till bollen medan den är under midjehöjd. Bollen ska sedan hamna i motståndarens serveruta. Efter att ha studsat en gång i marken får bollen gärna studsa upp mot glasväggen (men inte gallret). Motspelaren kan vänta med att slå till bollen tills den har studsat mot glasväggen, men bollen får inte studsa mot marken igen innan den slås tillbaka över nätet. Om du gör ett servefel får du en andraserve – precis som i tennis.


Ditt lag får poäng om: 

  • Motståndarlaget gör två servefel. 
  • Motståndarlaget slår bollen i nät. 
  • Bollen studsar mer än en gång i marken på motståndarlagets planhalva. 
  • Motståndarlaget träffar bollen med racketet mer än en gång i rad.
  • Motståndarlaget slår bollen i bak-­ eller sidoväggarna utan att den har studsat mot marken först.
  • En motståndare nuddar nätet med racketet eller med kroppen. 

7. Är padel bra träning?

En padelmatch kan göra underverk för konditionen, eftersom det är en sport där man nästan aldrig får vila under matchens gång. Efterhand som du och dina medspelare blir mer vana, kan ni hålla igång spelet längre tid utan avbrott och det ökar intensiteten ännu mer. 


En studie från 2018, offentliggjord i Science & Sports, visade att medelålders kvinnor som spelade padel, hade bättre kondition, balans, explosiv styrka och uthållighet än inaktiva kvinnor och padelkvinnornas midjemått var också mindre. Jämfört med sporter som squash, handboll och badminton är padel mycket skonsamt, bl.a. tack vare det mjuka konstgräs man spelar på. 

8. Heter det padel eller padeltennis? 

När padel introducerades i Sverige var det ofta med tillägget -tennis, kanske för att det på så sätt var lättare för folk att få en någorlunda bra bild på vad sporten gick ut på. Men officiellt heter sporten bara padel. Namnförvirringen blir inte heller mindre av att det faktiskt finns en idrottsgren som heter paddle tennis, och vars racket liknar en paddel – men som inte har något med padel att göra. 

9. Är padel lättare att spela än tennis?

Ja, padel är lätt att lära sig och det krävs inte samma tekniska färdigheter som t.ex. i tennis. Den effektiva speltiden är också längre. Medan man i tennis oftast behöver ha spelat några gånger för att kunna få lite längre dueller, så behöver man inte vara någon erfaren padelspelare för att ha ett bra flyt i spelet. De fysiska kraven är också mindre i padel. Padelbanan är mindre än en tennisbana, och eftersom man är två spelare på vardera sidan nätet, behöver man inte heller springa runt lika mycket på banan.

Padelreglerna och de grundläggande färdigheterna är enkla att lära sig, och man kan därför komma igång snabbt.

10. Varför är padel så populärt? 

Padel kan spelas av folk i alla åldrar och på alla nivåer, och det funkar utmärkt att utmana vänner, kollegor eller familjemedlemmar på en match även om de inte är lika bra tränade som du är. Det är i hög grad en social aktivitet eftersom man nästan alltid spelar dubbel. Padel lockar många spelare från andra sporter som fotboll, badminton och tennis, men också folk som aldrig varit särskilt aktiva tidigare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: