Är det så här du har det efter en lång natt? Då har du dubbelt så stor risk för att utveckla dåliga alkoholvanor, visar ny forskning.

Tung baksmälla ökar risken för alkoholmissbruk

Baksmälla är inte bara rejält jobbigt. Den ökar också risken för att utveckla ett alkoholmissbruk.

21 juni 2017 av Lasse Lyhne

Man skulle kanske inte kunna tro det, men tillbringar du dagen efter en blöt fest i sängen med illamående, huvudvärk, kräkningar och frossa, så har du en klart ökad risk för att senare i livet utveckla ett alkoholmissbruk jämfört med personer som inte drabbas lika hårt dagen efter.

Dubbelt så stor risk

Det visar en ny studie där forskare gjort en systematisk genomgång av all internationell forskning på området. Deras slutsats blev att de som drabbas av riktigt svår baksmälla, har dubbelt så stor risk för att bli alkoholister jämfört med dem som knappt märker av en blöt kväll.

Farlig återställare 

Det verkar kanske inte helt logiskt eftersom man skulle kunna tro att vetskapen om att man blir rejält bakis skulle dämpa lusten att dricka. Forskarna har heller ingen bra förklaring till varför det förhåller sig som det gör, men man pekar ändå på den välkända återställaren dagen efter som en del av förklaringen. Alltså det fenomen att man dagen efter dricker lite alkohol för att lindra baksmällan.

Att dricka flera dagar i rad samt tendensen att använda alkohol som en lindrande stimulans, kan emellertid ge dåliga och ohälsosamma alkoholvanor som med tiden kan leda till missbruk, förklarar forskarna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: