Rödhåriga är genetiskt överlägsna

Rödhåriga män och kvinnor är temperamentsfulla, känsliga och tål inte smärta. Myter finns det rikligt men forskningen visar att den "rödhåriga" genen ger speciella egenskaper.

3 mars 2016 av Carsten Nymann

Julianne Moore, Emma Stone, Mick Hucknall, David Caruso och Gillian Anderson bör alla skicka tackkort till en liten gen kallad MC1R.

Genen bär nämligen ansvaret för de röda lockarna, som har bidragit till (om inte ensam burit ansvaret för) att skådespelarna lyser på scen och vita duken.

Men MC1R påverkar möjligtvis annat än bara hårpraktens kulör, fastslår en rad undersökningar som har tittat på rödhårigas kännetecken.

Rödhåriga tål stark mat

Rödhåriga har rykte om sig att tåla mindre smärta än andra människor och att de (kanske av samma anledning) behöver mer narkos för att sövas ner. Men undersökningar utförda på Aalborg Universitet i Danmark visade redan 2012 att rödhåriga bara reagerar kraftigare på några typer av smärta såsom tandsmärtor eller extrem kyla.

Vad angår stick, press och den brännande känslan av stark mat visar de rödhåriga sig i gengäld vara mer motståndskraftiga än andra människor.

Samma dubbelhet gäller läkemedel. Rödhåriga är förvisso svårare att söva ner, men reagerar däremot bättre än genomsnittet på andra typer av medicin.

Rödhåriga kan vara mer intelligenta?

Enligt de danska forskarna verkar MC1R vara involverad i centrala funktioner i hjärnan tillsammans med undergrupperna MC2R, MC3R och MC4R.

Kanske kan genen till och med kopplas till intelligensen. En brittisk-amerikansk undersökning kommer fram till att rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet för att bli verkställande direktörer än andra inom samma demografi.

Rödhåriga utgör två procent

Rött hår är globalt sett sällsynt. Forskarna beräknar att max två procent av världens befolkning har röda lockar:

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: