© iStock

Dessa sportmärken uttalar du garanterat fel

I bästa fall kanske man bara blir missförstådd. I värsta fall kanske man möts av ett gapskratt. Många sportmärken uttalas på ett lite annorlunda sätt än man kanske tror. Här är åtta sportmärken som säkert har ställt till problem för en del.

5 juni 2019 av Lasse Lyhne

Nike En av de mest kontroversiella och mångåriga tvister när det handlar om hur något ska uttalas handlar om världens största sportföretag. 2014 fastslog styrelsemedlemmen hos Nike, Phillip Knight, emellertid vad som gäller. Nike uttalas Ni-key och rimmar alltså INTE på bike.

Hoka One one Det franska sportmärket som blivit allt populärare på sistone, är känt för sina löpskor med megatjocka sulor. Namnet är inspirerat av maoriernas ord för att flyga, och uttalas INTE som man kanske tror: Hoka Won Won, utan i stället som en svensk med begränsad kunskap i engelska skulle säga: Hoka O-ne, O-ne. Det är dock inte många i branschen som använder det uttalet utan man kan lugnt hålla sig till det engelska uttalet.

Rose Rose bikes heter märket som tillverkar bra cyklar till bra priser, och namnet kan ge anledning till förvirring. Rose är nämligen tyskt, och första delen av namnet uttalas därför som på tyska, alltså Rose med ett ”å” – och kanske även med ett rullande ”r” om man ska vara riktigt petig.

Kari Traa Det norska märket Kari Traa, har fått sitt namn efter en känd norsk skidåkare. Rätt uttal är Kari Tråå.

Saucony Det amerikanska löpskoföretaget skiljer sig en del från massorna, i varje fall när det gäller uttalet av namnet. Vi har hört allt från Sau-koo-ni till Sau-se-ni. Men det rätta uttalet är Suck-a-knee. Namnet kommer från en liten flod i Pennsylvania.

2xU Vill du undvika att de butiksanställda skrattar åt dig när du frågar efter det australiensiska klädmärket, så kan det vara bra att veta att det uttalas ”two times you”.

Adidas Det tyska sportmärket uttalas med tre hårda, korta stavelser. A-di-das och INTE som amerikanerna brukar säga: Ah-deee-das.

Willier Det italienska cykelmärket har de senaste åren blivit allt populärare även här i Norden. Men hur uttalas det? Tjaa, det är en bra fråga. Willier är en akronym av bokstäverna i meningen W l’Italia liberata e redenta. Det vanligaste uttalet är ”villig-jer”.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: