De här 10 sakerna tycker vi är motbjudande hos andra

Kanske står han lite för nära dig, eller så är det något med ögonen. Vissa människor får oss helt enkelt att känna obehag.

19 april 2016 av Irene Brøndum

Vissa människor känns bara mer creepy än andra och kan till och med få dig att byta plats på tåget eller lämna din plats i kön.

Amerikanska forskare har nu för första gången undersökt vad som kännetecknar en creepy person.

10 kännetecken som skrämmer oss

Forskarna har frågat 1 300 människor och alla var eniga om att de här 10 typerna av beteende eller utseende får oss att rysa inombords:

1: Folk som står för nära inpå.

2: Fett hår.

3: Konstigt leende.

4: Långa fingrar.

5: Utstående ögon.

6: Smutsiga kläder.

7: Folk som konstant slickar sig om läpparna.

8: Blek hud.

9: Undervikt.

10: Folk som frågar om de får fotografera dig.

Otäcka jobb och samlarobjekt

Men du behöver inte plocka upp en kamera ur väskan eller låta bli att tvätta håret för att verka skrämmande. Forskarna kom också fram till att vissa yrken var mer obehagliga och läskiga än andra.

Clowner, konservatorer, begravningsentreprenörer och ägare till sexbutikker betraktades som de mest obehagliga, medan meterologer värderades som de minst obehagliga.

De mest obehagliga hobbyerna var att samla på ben, fingernaglar, tänder eller dockor. Men det sågs också som creepy att titta på fåglar eller ta bilder av andra människor.

Det okända skrämmer oss

Forskarnas förklaring till att just de här sakerna toppar creepylistan skrämmer oss för att vi inte kan förutsäga vad som sker.

Studien avslöjar också att de mest obehagliga människorna sällan eller aldrig själva upptäcker att de väcker obehag hos andra.

Forskarna ska nu undersöka vilka platser som upplevs som mest obehagliga. Så tills vi återkommer med fler nyheter kan det vara bra att tvätta hår och kläder och se till att få lite vårsol på kinderna.

Källa: Psychology Today

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: