Därför vill kvinnor ha MYCKET varmare duschvatten än män

Känner ni också till problemet med att den ena vill duscha i mycket varmare vatten än den andra? Det finns det en helt naturlig förklaring till!

3 februari 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det kan ofta verka som en bra idé att duscha tillsammans och samtidigt spara in lite på vattenförbrukningen. Men, men, men – förutom att duschmunstycket inte är tillräckligt stort för att bägge ska få vatten på sig samtidigt, så finns det också många frågetecken när det gäller temperaturen på duschvattnet.

Oftast leder en gemensam dusch till en av de här två situationerna: 1) Kvinnan står och darrar av kyla, och försöker på bästa sätt att komma åt kranen och vrida upp värmen, eller: 2) mannen sticker in en stortå under duschen och ger ifrån sig ett högt vrål medan han fräser fram ”lönnmördare” och ”andra gradens brännskador”.

Kvinnor, män och temperaturer

Det är naturligtvis stor skillnad från person till person, hur varmt man vill att duschvattnet ska vara. Generellt kan man dock konstatera att kvinnor vill ha varmare vatten än män.

Detta beror inte på själva könet, utan mer på hur kroppen är sammansatt. Eftersom män ofta har mer muskelmassa än kvinnor, så blir deras förbränning högre och därmed producerar de mer värme, vilken leds vidare ut till hudytan.

Kvinnor däremot har generellt högre fettprocent än män, och det så kallade bruna fettet är känt för att kunna isolera bra och hålla värmen i kroppskärnan. Värmen når dock inte ända ut i armar och ben, och det gör att kvinnor oftare fryser om händer och fötter.

Fettlagret som kvinnor har gör dessutom att värmen från kroppens inre inte når ända ut till huden, och det kan därmed kännas som att man fryser.

Därför vill kvinnor ha varmare vatten

Känslan av kalla händer och fötter och kall hud gör i sin tur att man försöker kompensera genom att höja värmen utifrån – och i duschen handlar det alltså om varmare vatten. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: