Därför är småsyskon roligast

Har du mer humor än dina storasyskon? Det finns det i så fall ett bra skäl till!

20 december 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det har alltid diskuterats om skillnaden i personlighet mellan storasyskon, mellansyskon och småsyskon. En studie visar nu att det finns tydliga karaktärsskillnader mellan syskon. Studien genomfördes i England på familjer med flera barn och forskarna kom fram till att det finns tydliga generalla skillnader mellan storasyskon och småsyskon.

Äldre syskon är mest ansvarsfulla

En av de tydligaste skillnaderna upptäckte forskarna när de frågade om vem som var mest ansvarsfull i syskonskaran. Då svarade 54% av storasyskonen att det var dem. Medan bara 31% av småsyskonen upplevde att det var på dem som tog mest ansvar.

När försökspersonerna skulle svara på vem som var den mest framgångsrika, svarade betydligt fler av de äldre syskonen dessutom att det var dem. Det kan naturligtvis hänga ihop med en längre livslängd och de ökade möjligheter att ta sig fram i livet som blir följden av det.

Småsyskon är roligast

Emellertid så svarade hela 46% av de yngre syskonen att de var roligast. Hos de äldre syskonen valde bara 36% sig själva som den roligaste. Småsyskonen tyckte dessutom att de själva också var mest avslappnade och sorglösa.

Derfor er der forskel

Forskarna påpekar att orsakerna till de stora skillnaderna kan vara många. Det står dock klart att skillnaderna i hög grad kan bero på den naturliga växling av föräldrarnas uppmärksamhet som sker när äldre barn får småsyskon. Därmed börjar äldre syskon automatiskt ta mer ansvar, samtidigt som yngre syskon känner sig mer favoriserade och beskyddade.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: