Blir du arg på irriterande ljud? Då lider du kanske av misofoni

En pennas klickande, någon som skriver på ett tangentbord eller någon som tuggar högt – står inte du heller ut med irriterande ljud? Det kan i så fall bero på denna störning.

7 februari 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Hur reagerar du om du sitter i en lokal, och någon börjar att klicka med sin penna eller smaska när de äter ett äpple? Om du kan känna irritationen och raseriet inombords så lider du kanske av misofoni.

Misofoni

Misofoni betyder bokstavligen "hat av ljud", och refererar till att man reagerar psykiskt när man hör vissa ljud som andra människor ligger bakom. Reaktionen blir ofta i form av instängd ilska och vredesutbrott mot den som ger ifrån sig det obehagliga ljudet. 

Vanliga läten som tuggummituggande och smoothiesörplande kan alltså göra en del människor orimligt nervösa och ilskna. 

Eftersom vetskapen om störningen är relativt ny, så har man ännu inga siffror på hur många som rent faktiskt lider av misofoni. 

Orsaken till misofoni 

Man har dock kommit fram till att misofoni är en specifik störning, och alltså inte en del av en annan diagnos. Misofoni delar dock flera symptom med andra kända störningar som exempelvis PTSD, social fobi och OCD. 

En studie visar att ljudkänsligheten är mest utbredd bland perfektionister med mycket strikt ordningssinne och ett stort kontrollbehov. Hos vissa skapar ljuden bara irritation, men hos andra kan de utlösa ångest, depression eller behov av att fly från källan till ljuden. 

De flesta med misofoni har haft det sedan barndomen. 


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: