Adidas Terrex Agravic Ultra Trail

Kraftiga förstärkningar i tådelen signalerar att detta är en sko gjord för löpning i bergig terräng. Den tjocka mellansulan ger massor av hård dämpning. Perfekt på steniga berghällar.

© Foto: adidas.com

Test: Trailsko med pansarskal

Stabil och slitstark. Det är en bra beskrivning av Adidas nya ultratrailsko, vars inbyggda kolfiberplatta gör den både tålig och stabil. Skon imponerar också när det gäller vikt, komfort och fart.

24 februari 2022 av Redaktionen

Adidas Terrex Agravic Ultra Trail

Pris: 1 700 kr.
Fakta: Traillöpsko för långa traillopp. Inbyggd kolfiberplatta. 34 mm stack. 8 mm dropp. Vikt: 346 gram (stl 44).

Info: adidas.se

Slutsats

En välbyggd, stabil och tålig sko som tar dig säkert fram i bergig terräng. Designad för långa bergslopp, och det är också där skon fungerar allra bäst.

Plus: Stabil, ovanligt gedigen och slitstark.

Minus: Tung och hård. Lite stel och klumpig ovandel. Kan skava mot hälsenan och vristen.

Agravic Ultra Trail lanserades under stort ståhej i senaste upplagan av Ultra-Trail du Mont-Blanc – världens kanske mest prestigefyllda traillopp. En trailsko för löpning i bergig terräng och med inbyggd kolfiberplatta – wow! Skon har designats i samarbete med löparen Ekaterina Mityaeva, som använde den när hon tog en fjärdeplats i loppets huvudklass (14,5 mil) och därför vet vad hon pratar om.

Förväntningarna var med andra högt ställda när vi fick in testskorna tidigare i vinter. Levde då skorna upp till förväntningarna? Det beror i hög grad på vilken infallsvinkel man har. Förväntar man sig en lätt, dynamisk och snabb tävlingssko som tar sig fram smidigt i terrängen så är svaret nej. Är man däremot ute efter en sko som är lika stabil och trogen som en sanktbernhardshund ja, då bör man fortsätta läsa. 

Ovandelen och skosnörena är hårda, men alla snörningshålen gör att passformen kan anpassas till just din fot och dina behov. Den inbyggda kolfiberplattan är gjord av 90 % återvunnen kolfiber. Det är första gången vi har stött på det. Bra jobbat, Adidas!

© Foto: adidas.com

Skons ovandel är en av de mest robusta vi testat. En kraftig, stel och mycket luftig nätväv signalerar hållbarhet och bidrar också med massor av ventilation. Ytterligare förstärkningar på tådelen, sidorna och över vristen skapar tillsammans med en massiv hälkappa en slitstark ovandel som inte blev det minsta sliten under testperioden. Ovandelen är hård och rymlig i framfoten, men tack vare alla snörningsmöjligheter kan man få skon att sitta åt riktigt bra. Tänk dock på att den hårda hälen och hälkappan går rätt högt upp, och ett par av våra testare upplevde också att skon skavde mot hälsenan och fotknölen.
  

Mellansulan är designad utifrån samma filosofi där tålighet och stabilitet prioriteras före komfort och dynamik. De små boostdetaljerna i häl och framfot funkar bra, men i övrigt är mellansulan hård. Det gör skon stabil, särskilt i steniga spår där den kraftiga sulan också skyddar fötterna mot stenar och vassa rötter.

Den inbyggda kolfiberplattan understödjer också stabiliteten. Den ger ingen fjädrande effekt, men hjälper trötta fötter. Allt detta ger dock skon en hög totalvikt. 346 gram är definitivt för mycket.

Vi har sammanställt allt du behöver veta innan du köper nya trailskor. Läs här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: