Scott Speed Carbon RC

Med ett dropp på 5 mm ger Scotts nya lättviktssko en hel del belastning på vader och hälsenor. 

Test: Scotts lättviktare är lite för tung

Scotts försök att lansera en kolfibersko är, trots en viss övervikt, en mycket allsidig modell som lämpar sig bra för löpare som prioriterar en snabb och dynamisk känsla.

15 december 2021 av Redaktionen

Scott Speed Carbon RC

Pris: 2 200 kr. 

Fakta: Lätt löparsko med välvd yttersula och kolfiberplatta i mellansulan. Vikt (stl 44): 262 gram.

Info: scott-sports.com

Slutsats 

Inte direkt någon Vaporfly-konkurrent, men en kompetent allroundmodell med integrerad kolfiberplatta och välvd sula. Mycket dynamisk och lätt träningssko.  

Plus: Priset. Löpstyrkan. Hållbar och allsidig jämfört med andra kolfiberskor.

Minus: Vikten.

4,5 stjärnor

Scott sparar inte direkt på superlativen när det gäller den här skon som är deras bidrag till kategorin lätta, spänstiga och kolfiberförstärkta tävlingsskor. Och konceptet känns igen från andra märken – t.ex. Nike: lätt ovandel, lätt och spänstigt skum, låg vikt osv. 

 

Faktum är dock att det här är en rätt tung modell jämfört med konkurrenternas, och medan andra verkar utveckla sina kolfiberskor för lätta och drivna löpare, verkar det som om Scott i högre grad riktar in sig på vanliga, normalviktiga motionslöpare. Det är inget fel med det, men det stämmer inte riktigt in på reklamen. Är man medveten om den detaljen, och om man är en löpare som väger mer än 70 kg och vill ha en flexibel sko för tempopass och intervaller, så är Carbon RC dock ett rätt bra val. Förutom en något hög vikt känns skon hårdare och inte lika spänstig som de tuffaste konkurrenternas.


Däremot känns skon trygg och stabil att springa i. Den har bra stöd, hård dämpning och ger en relativt god löpkänsla. Den inbyggda kolfiberplattan, och inte minst sulans välvda profil, bidrar nämligen till en snabb och dynamisk stegavveckling.

Scott Speed Carbon RC

Sulan verkar robust jämfört med andra liknande skor. Men man bör hålla sig på asfalt, för de oskyddade skumzonerna blir snabbt utslitna på grusvägar. 

Scott påstår att kolfiberplattan anpassar sig efter löptempot: från att vara förhållandevis hård när tempot är högt, till att mjukna när man joggar. Om det verkligen är så kan vi inte säga, men en sak är säker: skon funkar lika bra när tempot är måttligt som när det är högt. Priset motsvarar också vad man får – inte minst med tanke på den förhållandevis goda slitstyrkan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: