Test: Samsungs klocka mäter både blodtryck och fettprocent

Samsungs senaste version av smartklockan Galaxy Watch erbjuder utmärkta hälsofunktioner och bra träningsfunktioner, men har ett lite halvdåligt batteri.

20 januari 2022 av Redaktionen

Samsung Galaxy Watch 4

Pris: 3 190 kr.

Fakta: Smartklocka med gps, höjdmätare och pulsmätare. Många tränings- och hälsofunktioner. Batteritid: uppges vara max 40 timmar.

Info: samsung.com

Slutsats

En snygg smartklocka med ett bra styrsystem och många användbara funktioner. Särskilt blodtryck och kroppssammansättning är nyskapande. Batteritiden kan dock bli bättre.

Plus: Utmärkt smartklocka. Många unika hälsofunktioner.

Minus: Batteritiden. Funkar endast med Android.

Samsung Galaxy Watch 4 är en av de mest avancerade smartklockor man kan få tag i, och särskilt utifrån ett hälsoperspektiv har det hänt saker och ting sedan den tredje versionen. EKG-mätning och sömnregistrering (med bl.a. snarkmätare!?) har vi sett förr, men den här versionen kan, som något unikt, också mäta blodtryck och kroppssammansättning – alltså fördelning av fett, muskler, vätska och benmassa. Blodtrycksmätningen kräver en inledande kalibrering med hjälp av en riktig blodtrycksmätare. Det är krångligt, men klockan mäter sedan mycket exakt.

Klockan har pekskärm. Den fungerar oftast bra, men i regn och med svettiga fingrar reagerar den inte.

Kroppssammansättningen kan påverkas av vätskebalansen, men klockan mäter relativt konsekvent (varierar med ett par procent) och med samma tillförlitlighet som t.ex. personvågarna på gymmet. Jämfört med ”trean” har klockan fått nytt styrsystem, och det funkar utmärkt – särskilt integrationen med Mäter blodtryck och fettprocent tredjepartsappar som t.ex. Strava har blivit mycket bättre. I gengäld är den nu en ren Android-klocka. Den är inte kompatibel med Iphone, och flera funktioner (t.ex. blodtrycksmätning) funkar bara med en Samsung-mobil.

Träningsfunktionerna är bra. Klockan understödjer allt från öppet vatten-simning till löpning och styrketräning. Gps- och pulsmätning funkar enligt våra tester något bättre än tidigare, men är fortfarande inte lika bra som i de bästa träningsklockorna. Största minuset är dock batteriet. Använder man både bluetooth, always on och en timmes gps, räcker det bara i 7–8 timmar. Det är en tredjedel av det som utlovas.

Klockan finns i två olika storlekar. Vi testade den lilla på 40 mm. Kanske är batteritiden i den stora lite bättre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: