Nike ZoomX Invincible Run


© Foto: nike.com

Test: Nike levererar en löpsko med extremt mjuk dämpning.

Nikes första träningssko med Zoom X-sula imponerar med låg vikt och en extremt mjuk sula. Men den passar inte alla.

26 november 2021 av Redaktionen

Nike ZoomX Invincible Run

Pris: 2 050 kr. 

Fakta: Neutral löpsko med Zoom X-sula och massor av mjuk stötdämpning. Vikt: 264 g (stl 10). Dropp: 9 mm.

Info: nike.com

Slutsats

Löpglad sko, vars Zoom X-skum visar prov på både möjligheter och begränsningar. Bra sko för lätta och drivna löpare, eller som tävlingssko för den som prioriterar stötdämpning.

Plus: Bekväm ovandel. Låg vikt. Bra rullförmåga. Extremt mycket stötdämpning.

Minus: Mycket mjuk. Ömtålig mellansula.

Ovandelen består av Nikes Flyknitmaterial, där hela ovandelen är hopfogad av en lång nylontråd. Ovandelen är både lätt och bekväm.

I sin ambitiösa satsning att nå drömgränsen under två timmar på maraton, bjöd Nike in världens ledande kemiingenjörer till R&D-laboratoriet i Beaverton, Portland, och bad dem att utveckla det ultimata mellansuleskummet. Efter flera års utveckling och testning var de klara och kunde presentera ett nytt material – Zoom X.

Ett helt unikt skum som på en och samma gång är lätt, mjukt och fjädrande. Skummet har fram tills nu endast använts i tävlingsskorna Vaporfly och Alphafly – med Invincible Run är det första gången det används som enda sulmaterial i en träningssko. 

Yttersulan är försedd med en massa små dobbar, och den ger ett bra grepp på både blöt och torr asfalt, på grusvägar samt på hårda stigar.

Det första man slås av är just den mycket tjocka, och inte minst mycket breda, mellansulan – det är verkligen en klump till sko. Nästa sak man noterar är vikten – som är förvånansvärt låg. 264 gram för en sko i det här formatet är helt enkelt imponerande och betydligt lättare än liknande maximalistiska skor, t.ex. Adidas Ultraboost eller Saucony Triumph. Skon sitter också bra på foten tack vare Nikes alltid välfungerande Flyknit-material och en tjock plastkrage runt bakfoten som stabiliserar och styr steget. 

Helt enligt rådande trend är skons läst välvd (vaggformad), så att man gungas fram genom löpsteget.

Hur är då skon att springa i? Tja, den är i varje fall annorlunda. På asfalt märker man direkt av den låga vikten och den tjocka, mjuka dämpningen. Man känner också Zoom X-materialets imponerande kickback, och tillsammans med den vaggliknande konstruktionen blir resultatet en mycket dynamisk sko som bidrar till en snabb stegavveckling. Man känner dock också att Zoom X-materialet är extremt mjukt – skon är nog den mjukaste vi har testat – och det ger i sin tur en lite gungande, vinglig känsla. Dessutom låter sulan lite underligt när man springer på asfalt.

Vill du löpa snabbare – och längre? Då bör du pröva tröskelträning. Läs allt om hur du ska göra här.


En sista svaghet är slitstyrkan.
Det finns mycket bra att säga om Zoom X-skummet, men särskilt robust är det inte. Redan efter fem–sex mils löpning visade skon tecken på slitage i form av kompression, samtidigt som den också hade fått ett par revor i sidorna från små stenar och kvistar. 

Vi har sammanställt allt du behöver veta innan du köper nya löpskor. Läs här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: