Ovandelen är tunn för att vikten ska hållas nere, men skaftkanten är lite mer stoppad.

Test: Lätt tävlingssko för drivna löpare

Asics nya kolfibersko levererar en rätt alldaglig löpkänsla. Dämpningen ger ingen direkt aha-upplevelse, däremot är det en superlätt sko med riktigt bra spänst.

17 januari 2022 av Redaktionen

Asics Metaspeed Edge

Pris: 2 600 kr.

Fakta: Tävlingssko med sula av FF Blast Turbo-skum med inbyggd kolfiberplatta. Dropp: 8 mm. Vikt: 201 gram (stl 44).

Info: asics.com

Slutsats

En förvånansvärt ”vanlig” tävlingssko för den som är på jakt efter en lätt och spänstig modell. Ett perfekt val för 5- och 10 km-lopp.

Plus: Lätt. Välsittande. Spänstig. Gör det lätt att hålla en hög stegfrekvens. 

Minus: Dyr. Lite ömtålig yttersula.

Vänta lite nu, tänker nog en del uppmärksamma läsare – den här skon har ni ju redan testat för några månader sedan! Och det skulle man nog kunna tro, eftersom Asics två kolfiberskor, Metaspeed Sky och nya Metaspeed Edge, liknar varandra så mycket att det inte går att skilja dem åt när man håller i dem. Det är dock lättare att göra när man har skorna på sig, för då Sky via sin tjocka, skumfyllda sula och spänstiga kolfiberplatta ger fötterna en rejäl knuff framåt, så känns Edge mer neutral på foten. Vikten är låg, mellansulan förhållandevis fast och kolfiberplattan designad så att foten får en lätt knuff framåt. Droppet på 8 mm är också rätt normalt.

Yttersulan består av ett tunt lager gummi. Den ger bra grepp på asfalt, men funkar inget vidare på grus.

I Asics värld är de två skomodellerna anpassade för olika löpstilar. Sky passar så kallade stride-löpare, som främst ökar farten genom att ta längre steg, och Edge passar frekvens-löpare, som höjer farten genom att öka stegfrekvensen Det låter kanske lite konstigt, men det ligger något i det. Edge ger i varje Tävlingssko för drivna löpare fall inte den kick och framåtdrift som vi upplevde med Sky. Istället känns Edge mer som en vanlig tävlingssko – men en bättre tävlingssko än många andra. Sulan är relativt hård och mycket spänstig, och tillsammans med en välsittande ovandel och en mycket låg vikt ger den en snabb och effektiv stegavveckling. Det är verkligen lätt att hålla en hög stegfrekvens med skon. 


Två svagheter finns dock: skon saknar den aha-känsla som man får av att löpa i Sky och flera andra kolfiberskor. Edge är inte långsammare, den känns bara inte lika smidig. Dessutom är yttersulan tunn och ömtålig och funkar bara på asfalt. Om skon är värd pengarna? Tja, det är svårt att bedöma och är helt upp till dig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: