Kvinnor på gymmet
© Yusra Madrini

Två bra skor till fitness

Bra fitnesskor är a och o för att undvika skador och för att uppnå maximalt utbyte och träningsglädje. Se våra två favoriter bland fitnesskorna här.

8 mars 2019 av Niels Christian Thalund

Fitnesskor till gymmet

Det gäller att prova flera olika modeller och jämföra noga när man ska köpa nya fitnesskor. Dagens träningsskor är nämligen mycket specifika, både för att de ska förebygga skador och öka träningsutbytet.

Här är våra två absoluta favoriter bland fitnesskorna till både tempo- och styrketräning.

1. Tempo: New Balance Fresh Foam Crush

Två saker utmärker den här skon: den är snygg och strömlinjeformat designad (färgen heter ”Conch Shell with Sea Salt”!) och den har mycket bra stötdämpning i både häl och framfot. 

Den höga, mjuka sulan gör att det känns som att man studsar fram på golvet när man gör olika rörelser, och det är helt enkelt en mycket bekväm fitnessko. 

Passformen är tajt och det är lite besvärligt att ta på sig skon, men sedan sitter den som gjuten på foten och ger ett bra stöd. Golvkontakten är för det mesta bra, men den höga sulan gör att det känns som om man kommer för ”långt bort” från golvet när man tränar med vikter, t.ex. Bodypump. 

Snabba rörelser i sidled funkar däremot bättre för då ger skon tillräckligt med stöd. Samtidigt är skon mycket lätt (endast 173 g) och ovandelen är mjuk och skön – inkl. hälkappan – men trots det känns alltså skon tillräckligt stabil när man tränar. 

Om man behöver extra stöd för fotleden så räcker dock skon inte till eftersom dess profil är rätt låg. 

Pris: 1 100 kr.
Betyg: 5,5 av 6.

New Balance Fresh Foam Crush


© New Balance

2. Styrka: Asics Conviction X 2 Men's

Mest utmärkande för den här skon är passformen som gör att den sitter tajt och bekvämt på foten – inte minst eftersom hälkappan är riktigt bra. 

Snörningen är också bra – skosnörena är av högsta kvalitet och lätta att knyta utan att de riskerar att åka upp. De smiter också åt högt uppe på vristen. Det gör att skon sitter perfekt utan att strama någonstans. Innersulan är dessutom både bekväm och ger ett förvånansvärt bra stöd för att vara en fitnessko. 

Ventilationen är också riktigt bra. Skon känns mycket lätt och rymlig på foten, men trots det känns den ändå tillräckligt stabil och stödjande. Yttersulan har en rätt hård konstruktion som inte kan komprimeras pga. det minimala droppet (4 mm). 

Sedermera ger den ett utmärkt grepp i underlaget, vilket gör att man står stadigt vare sig det gäller stationära övningar eller dynamiska övningar med snabba riktningsförändringar. Konstruktionen verkar gedigen och materialet är mycket slitstarkt.

Pris: 1 400 kr.
Betyg: 6 av 6.

Asics Conviction X 2 Men's
© Asics

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: