Softshelljacka Det är förvisso inget fel med en vanlig vindjacka av nylon, men har man väl provat på att träna i en modern s.k. softshelljacka, så blir man vanligtvis förtjust direkt.

Softshelljackan passar alla

Under de dagar då det blåser och snöar är en softshelljacka ofta skön att träna i.

7 september 2012

Det är förvisso inget fel med en vanlig vindjacka av nylon, men har man väl provat på att träna i en modern s.k. softshelljacka, så blir man vanligtvis förtjust direkt.

Rent komfortmässigt är skillnaden nämligen stor mellan en klassisk vindjacka och ett funktionellt softshellplagg. Det mjuka, smidiga softshelltyget, som ofta varierar en del i tjocklek, känns bekvämt på kroppen, och rörelsefriheten är utmärkt tack vare att materialet är extremt elastiskt. Och så slipper man i de flesta fall det irriterande prasslet från tyget, som brukar höras från vanliga träningsjackor när det blåser motvind.

Ventilationen är en annan punkt där softshellplaggen imponerar rent allmänt – och det gäller självklart också för jackorna och västarna i det här testet. Trots att några modeller verkar ha lite väl kraftigt tyg, så är det inget som märks när man tränar eftersom materialet är så pass luftigt att överskottsvärmen från kroppen nästan helt obehindrat kan tränga igenom.

Så väljer du rätt softshelljacka

De flesta jackorna är mycket funktionella när det gäller att skydda kroppen mot regn, snö och vind. Tillverkarna har utnyttjat materialets elasticitet för att ge jackorna ett mycket kroppsnära snitt, vilket är uppskattat när det blåser och jackan i vanliga fall skulle fladdra och prassla i vinden.

Tjockleken på softshellmaterialet är en avgörande faktor och den varierar en hel del mellan plaggen. Därför är det viktigt att man garderar sig för att vädret förändras medan man är ute. Du bör också tänka igenom hur lätt du har för att frysa, och om det ska finnas plats för en tjock mellanlagertröja under jackan – eller kanske bara en tunn t-shirt.

De tjockaste tygen upplevs oftast som stelare än de tunnare varianterna, och det påverkar i sin tur rörelsefriheten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: