Produktinfo: 12-liters löparryggsäck med två vattenflaskor. Visselpipa och överlevnadsfilt. Vikt: 454 g (inkl. flaskor). Tre storlekar.

Ryggsäck med utmärkt passform

Salomon sätter en ny standard för vad en ryggsäck kan erbjuda och duga till. Priset är högt, men passformen och funktionen är utmärkt.

## Salomon Adv. Skin S-Lab Hydro 12 | |

Funktion: Genomtänkt ryggsäck och en bra konstruktion in i minsta detalj.

Passform: Bra remmar och anatomiskt snitt gör att ryggsäcken sitter perfekt.

Prisvärd: Högt pris – i synnerhet då kvaliteten på spännen/remmar är så där.

Slutsats: En utmärkt ryggsäck med många detaljer och suverän passform. Det sistnämnda gör att ryggsäcken också passar för mtb-åkare och kräsna cykelpendlare. Det finns dock ingen plats för en bärbar dator och därför bör man fundera på vad man behöver ha med sig.

Pris: 1 800 kr www.salomon.com

Den kan verka vara en produkt med ett mycket begränsat användningsområde – Salomons nya, högprofilerade ryggsäck S-Lab. Den är anpassad för extremidrottare och försedd med en prislapp som är många procent dyrare än vanliga ryggsäckar till träning och cykelpendling.

Men ryggsäcken imponerar med flera bra detaljer och så pass mycket funktionalitet att man inte behöver vara extremlöpare för att ha nytta av den. Ryggsäcken fungerar utmärkt även till cykelpendling, på mtb:en eller i kajaken. Och ryggsäcken imponerar redan från början; den har nämligen en rad praktiska detaljer – och ändå är den mycket minimalistisk. Jämfört med föregångaren har det tunga blixtlåset och den hårda plastdelen försvunnit, vilket minskar vikten en hel del och ger en lättare, mer avskalad produkt.

Vikten har dock ingen betydelse om passformen och funktionen inte är bra. Här märks det emellertid tydligt att Salomon har tagit hjälp av sina elitlöpare för att utveckla produkten: här finns det nämligen inget att anmärka på. Den sköna komforten märks framför allt när man löper med ett par kilos packning i facken. Då sitter nämligen ryggsäcken riktigt mjukt och skönt på överkroppen. Även med fyllda vattenflaskor, vindjacka, energikakor, mobil och andra småsaker instoppade i facken och fickorna fanns det inget som irriterade. En viktig orsak till den goda komforten är det anatomiska snittet som gör att den största delen av ryggsäckens kontaktyta hamnar över kroppens skelettpunkter. Det gör att säcken nästan inte märks på ryggen.

En bra detalj är också att facken har plats för såväl små som stora prylar. Ett elastiskt material håller nämligen innehållet på plats. Till skillnad från föregångaren finns det ingen vätskeblåsa i ryggsäcken (kan dock sättas in), utan vätskeförsörjningen har flyttats över till två stora, mjuka flaskor i fickor på framsidan. Placeringen ger en bra viktfördelning och innebär att det är lätt att hålla koll på vätskeintaget, fylla på med vätska vid behov och inte minst dricka ur det praktiska munstycket. Vi har tidigare testat flaskorna i en mindre storlek, och den positiva upplevelsen från det testet gäller även de här halvlitersflaskorna.

Precis som man kan förvänta sig i en ryggsäck för ultralöpare så finns det fickor för geléer, visselpipa för nödsituationer och självklart en överlevnadsfilt. Den bästa detaljen är dock de två insticksfickorna på ryggen – som liknar fickorna på en cykeltröja. De är praktiska att ha vantar och en mössa i. För 1 800 kr får man en ryggsäck som är perfekt till alla träningsformer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: