Vid första anblicken ser tröjorna rätt lika ut. Men för att man ska hitta en egen favorit så finns det en rad detaljer som man bör vara extra uppmärksam på.
Fem krav på en underställströja
Kragen får gärna vara hög så att den skyddar halsen. En del tröjor har blixtlås vilket ger ökad ventilation. Om du kombinerar undertröjan med en cykeltröja och en vindjacka så är det inte bekvämt med tre blixtlås ovanpå varann.
Tjocka tröjor är varma, men släpper inte igenom svett särskilt bra. De mest tekniska tröjorna är tjockare på de partier där man behöver mest värme – och tunnare där man svettas mer.
Passformen ka vara tajt. Tröjans främsta funktion är att transportera bort svett och därför måste den sitta åt bra.
Ärmarna ska vara så långa att de når ned över handlederna och värmer de ytliga blodkärlen.
Sömmarna ka vara platta och placerade så att de inte skaver. Om du använder tröjan när du cyklar eller löper med ryggsäck, bör du vara extra uppmärksam på sömmarna vid axlarna.
Ull eller inte?
Svaret på frågan är i hög grad individuell eftersom ull har andra förmågor än syntetmaterial. Ullens isoleringsförmåga är helt enkel överlägsen eftersom det lagras luft inne i själva ullfibrerna. När det handlar om att hålla värmen så är ull det bästa valet.
Däremot binder ull mera fukt och det gör att man lättare blir blöt när det är varmt eller när tempot är högt. Ull är också luktfritt, medan syntettröjor kan lukta betydligt fränare efter träning.
Passformen i en ylletröja är dock sällan lika bra som i en syntettröja vars material är mycket mer elastiskt. Ull har också den svagheten att det kan klia om huden är torr och varm.