Köldfaktorn: Blåst, regn och kyla är en dålig kombination som gör att den låga temperaturen upplevs många gånger kallare. Då är det viktigt att ha ett vindtätt klädlager ytterst på kroppen.

Köldfaktorn: Så mycket kallare blir det när det blåser

Även om termometern visar fem plusgrader kan det kännas bitande kallt. Det beror på den berömda köldfaktorn. Se här hur du räknar ut den och hur du slipper frysa när du tränar.

13 februari 2019 av Lasse Lyhne

Der behöver inte ligga snö på marken för att det ska kännas rejält kallt. Lite fuktig luft och lite blåst är fullt tillräckligt för att nackhåren ska resa sig. Det bero på den så kallade köldfaktorn. Fukt och vind är nämligen två faktorer som i hög grad påverkar hur kallt det känns, och hur mycket kläder vi behöver ta på oss när vi ska ut och springa eller cykla i vinterkylan.


Köldfaktorn flerdubblar upplevelsen av kylan

I vindstilla förhållanden skapar kroppen själv ett isolerande luftlager över hela huden. Det gör i sin tur att kroppen endast avger mycket lite värme. När det blåser försvinner emellertid detta isolerande lager och huden kommer konstant i kontakt med ny, kylig luft. Det är därför man fryser mer när det blåser. Hur mycket vinden påverkar köldupplevelsen beror på hur stark vinden är, och hur kallt det är ute. Det är det som kallas köldfaktor. Precis som schemat visar har vinden stor betydelse för hur kylan upplevs. 

Din egen fart påverkar köldfaktorn 

Köldfaktorn är ett mått på hur mycket kallare blåsten får luften att kännas. Om du löper eller cyklar måste du lägga till den fart som du rör dig med till den fart som vinden har. Det innebär att om temperaturen är 0 grader, och du cyklar i lätt motvind (13 km/h) i 30 km/h så kommer det att kännas som 16 minusgrader mot en naken hudyta, och löper du i 12 km/h i lika stark motvind så kommer det att kännas som ca 12 minusgrader.

För att du ska hålla värmen i kylan är det viktigt att du skyddar dig mot vinden. Och det räcker inte med en fleecetröja; du behöver även komplettera med en vindtät jacka utanpå. Annars kommer vinden bara att blåsa bort den värme som tröjan bidrar med.

Fukten

Förutom vinden är regn och fukt en faktor som spelar en viktig roll när det gäller att hålla värmen. Det vet alla som har överraskats av ett häftigt höstregn eller som hoppat i vattnet en sommardag som inte alls visade sig vara särskilt somrig. Det beror på att blöta kläder eller blöt hud gör av med en massa energi när de förångas, och den energin tas från huden som snabbt blir kraftigt nedkyld.


Blöt inifrån 

Lösningen på problemet är tyvärr inte bara att ta på sig de gamla regnkläderna av galon innan man ska ut och springa eller cykla. När du tränar producerar du nämligen också en massa värme, och den värmen kan du inte göra dig av med om du är klädd i galon. I stället kommer värmen att bilda kondens i kläderna och det gör att du blir blöt. Det är både obehagligt och gör att du blir kall. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: