Kan man träna i ull?

Jag har hört att merinoull används mer och mer för tillverkning av träningskläder. Vilka fördelar har ull jämfört med syntetmaterial?

23 september 2011

Ullprodukterna har under de senaste åren gjort en stark comeback och detta mjuka naturmaterial används allt mer i träningskläder som underställ, mellanlager, mössor, vantar och löparstrumpor. Det används antingen i ren form eller som en blandprodukt med konstfiber. Merinoull är populärt eftersom fibrerna är betydligt tunnare och mer elastiska jämfört med vanliga ullfibrer, och därför kan man tillverka kroppsnära plagg som sitter lika bra som kläder av konstfiber.

Den stora fördelen med ull är att den kan hålla kroppen torr och varm även när den är fuktig. Det är t.ex. perfekt om man svettas mycket, eller om det börjar regna när man tränar –_ullen transporterar bort fukten från kroppen och det är lätt att hålla värmen. Rent allmänt har ull en hög isoleringsgrad, vilket gör att plaggen är varma.

Ullens naturliga förmåga att låta fukt tränga igenom och förångas gör också att bakterier inte trivs i den torra miljön. Därför luktar ullprodukter mindre än syntetprodukter.

Ett perfekt allroundmaterial Ren ull, och blandprodukter gjorda av en kombination med ull och elastiska fibrer, klarar sig bra i konkurrensen med helsyntetiska material. Det beror på att ull fungerar bäst inom i stort sett alla områden. Betyg: 1–5 (5 är bäst).

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: