Fakta: Lätt skaljacka med goretexmembran. Ergonomisk passform. Bröstficka och reflexdetaljer. Vikt: 245 gram. Stl XS–XXL.

Aktiv vinterjacka

Se resultatet av Salomons samarbete med Gore-Tex: Salomon GTX Active Shell Jacket. En dyr, men också utmärkt skaljacka till vinterns aktiviteter.

## Salomon GTX Active Shell Jacket | |

Plus: Bra passform. Skönt material.

Minus: Priset. Lite för låg krage.

Slutsats: Samarbetet med Gore-Tex har drivit upp priset riktigt högt, men jackan är också mycket bra: 100 % vattentät, men med suveränt bra passform och klart godkänd ventilation. Ett helgjutet vinterplagg för krävande idrottare.

Pris: 3 000 kr.

www.salomon.com/se

Benämningen ”GTX” som ingår i namnet på Salomons nya skaljacka signalerar att fransmännen har samarbetat med Gore-Tex. Det har varit ett mycket fruktbart samarbete eftersom GTX Active Shell visade sig vara en perfekt jacka för alla slags vinteraktiviteter.

Designen är stilren och enkel och man märker av den höga kvaliteten redan när man tar i den. Man lägger också märke till den mycket låga vikten. 245 gram är extremt lätt för att vara en vattentät jacka med huva. Jackan tar heller inte mycket plats. Ihoppackad i förvaringspåsen blir den lätt att ta med sig.

När man tar på sig den imponeras man av den utmärkta passformen. Jackan är formsydd och sitter rätt tajt utan att rörligheten begränsas för det. Ärmarna har bra längd och snittet är ergonomiskt. En svaghet är att kragen är lite för låg.

Samarbetet med Gore-Tex har resulterat i en bekväm skaljacka som även känns skön direkt mot huden. I början upplevs jackan som lite stel, men när man är aktiv följer den minsta rörelse.

Ett vanligt problem med vattentäta plagg är att de ofta blir svettiga, och även om den här jackan inte fungerar allra bäst till högintensiv löpning så andas den förvånansvärt bra även vid tuffa aktiviteter. Och vattentät är den! Även en häftig regnskur klarar den utan problem.

Jackans minimalistiska utformning innebär också att den har få detaljer. Men de som finns är av högsta kvalitet: snyggt tejpade sömmar, vattentäta högkvalitetsblixtlås och påsydda bröstfickor. Små elastiska band finns isydda både i sidorna för passformens skull, och i ärmsluten för att skydda mot vind och vatten. Och huvan sitter perfekt vid nacken och över huvudet. Vid pannan finns en elastisk nätväv som håller huvan och skärmen på plats och som skyddar mycket effektivt mot regn och snö. Bra detalj!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: