Tre avigsidor med onlineträning

Digitala träningssajter kan både motivera och pressa oss att prestera lite extra, så att vi lyckas slå nytt rekord. Men se upp! Medaljens baksida kan vara riktigt grym.

24 oktober 2016

1. Du blir pressad att köra för snabbt Problem: I din jakt på nya rekord cyklar du så snabbt att säkerheten glöms bort. Lösning: Ännu så länge går det inte att sätta Stravarekord i branta nedförsbackar. De är markerade som ”farliga”, och därför räknas de inte som Strava-segment. Det gjorde de däremot när Strava var nytt. Då omkom bl.a. en amerikansk cyklist i en brant utförskörning som var markerad som ett Strava-segment. Föräldrarna stämde Strava eftersom de ansåg att deras son hade förlorat livet i jakten på ett nytt Strava-rekord.

2. Cykeltjuvarna vet var du bor Problem: Använder du t.ex. Strava och delar dina cykelrundor offentligt, så finns det flera exempel på att målinriktade tjuvar kan använda den informationen för att leta upp exakt var det finns dyra och fina cyklar. Lösning: En cykeltjuv som skapar en falsk profil på Strava kan få information och se var du börjar och slutar dina träningsrundor – vilket oftast är där du bor. Strava har dock en funktion som heter ”Hide your house” – alltså dölj ditt hus. Du matar då in din adress, och sedan suddar Strava ut din aktivitet runt den adressen. Då kan man inte se vid vilket hus eller på vilken väg dina cykelrundor börjar och slutar. Den funktionen hittar du i Settings. Tryck därefter på Privacy.

3. Dina uppgifter kan missbrukas Problem: När du använder Strava eller andra virtuella träningssajter så får du skriva in en rad olika uppgifter om dig själv. T.ex. om hur mycket du tränar, hur hög din puls är, vid vilka tidpunkter på dygnet du har befunnit dig på olika platser osv. Det innebär att t.ex. jobbet, försäkringsbolag, din partner och andra också kan se den informationen. Lösning: Känner du dig otrygg med denna potentiella ”övervakning”, så bör du strunta i digitala träningssajter som Strava, Endomondo m.fl. Tänk också på att aktivitetsarmband, mobil m.m. innehåller personlig information som en tredje part kan få tag i.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: