Sportryggsäck: Stort test med de bästa sportryggsäckar

Vi har gått igenom utbudet på marknaden och valt ut de bästa sportryggsäckarna för dig som löper eller cyklar till jobbet. Eller för dig som kör mountainbike och behöver ha med dig massor av prylar ute i skogen.

22 mars 2013

Det här är goda nyheter för alla som planerar att köpa en sportryggsäck. Vårt stora test med ryggsäckar för dagsturer visar att det finns en rad snygga och praktiska modeller som kan användas oavsett om man cyklar till och från jobbet, eller om man löper en runda i skogen och behöver ha med lite prylar på vägen. Utmärkande för ryggsäckarna är att de är mycket specialiserade.

Det finns inte en modell som passar alla användningsområden. Generellt är ryggsäckar som passar bra till löpare inte lika bra för cyklister – och tvärtom.

Kompressionen är viktig

Avgörande för en ryggsäcks funktion är inte nödvändigtvis om den rymmer 13, 18 eller 20 liter, utan om prylarna i huvudfacket ligger på plats även när säcken inte är fullproppad. För det finns inget värre än att ha en bärbar dator, ett par skor eller en mobil som åker omkring i säcken och med jämna mellanrum stöter till mot ryggen. Därför har vi också tittat lite extra på hur bra ryggsäckarna komprimerar innehållet.

Flexibelt bärsystem

Ett annat särdrag för de bästa ryggsäckarna är bärsystemen, som utgörs av axelremmar och tvärgående bärremmar samt utformningen av ryggen. Här är det stor skillnad på genomsnittssäcken och den bästa modellen. Även när det gäller materialkvaliteten så varierar den från lågbudgetvarianter till rena mästerverk, som t.ex. Mammut Lithium Z20, vilken briljerar med slitstarka blixtlås, gedigna bärremmar och ett nästan outslitligt material.

Hitta din favorit

Oavsett om du cyklar eller löper till jobbet, eller om du är multisportare eller kör mtb, så bör du läsa igenom hela testet.

Som prenumerant kan du logga in

här nedan. Ta god tid på dig och läs noga igenom testet. Du har goda chanser att hitta en modell som underlättar din transport till vardags eller när du tränar.

Så gjordes testet

I testet har vi främst fokuserat på ryggsäckarnas användbarhet där de oftast brukar användas – t.ex. när man cyklar eller springer till jobbet eller under långa träningsrundor i skogen

För att kunna jämföra modellerna med varandra fylldes alla ryggsäckarna med en standardpackning bestående av ett par skor, en handduk, ombyteskläder och i de fall det var möjligt en bärbar dator (13 tum). Förmågan att kunna rymma många prylar och hålla dem på plats under löp- och cykelrundor är ett av de viktigaste kriterierna för en ryggsäck.

Andra viktiga faktorer är bl.a. bärkomforten, som påverkas av både ryggpartiet och remsystemet, samt ventilationen i ryggen, axelremmarna och midjebältet. Detaljer som design, slitstyrka, generella användaregenskaper och kvalitet påve

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: