Rustad för Vasaloppet

Vi visar hur du bör klä dig under vinterns viktigaste skidlopp.

23 november 2010

Mössa

Titta efter: Bra skydd för öronen och effektiv värmeförmåga.

Funktion: Mössan ska hålla dig varm och torr. Många väljer en ullmössa, men det fungerar också med mössor av moderna svettransporterande material när det inte är för kallt och intensiteten ökar.

Glasögon

Titta efter: Wrap around-modeller skärmar av ljusinsläppet.

Funktion: Glasögonen ska skydda mot den kalla fartvinden. Samtidigt är det viktigt att glasen skyddar mot starkt solljus och starka reflexer från is och snö – även från sidorna.

Svettundertröja

Titta efter: Maximal svettransport, gärna via luftiga nätpaneler. Det får inte finnas några tjocka sömmar som kan irritera om man tänker åka med ryggsäck.

Funktion: Svetten måste bort. Svårare än så är det inte. Men för att tröjan ska klara av det är det viktigt att materialet är tillverkat av fibrer som står emot fukt och låter svetten passera. Välj helst en kortärmad modell eftersom armarna snabbt blir svettiga.

Underbyxor

Titta efter: Svettransporterande material, platta sömmar och eventuellt ett vindtätt material på framsidan.

Funktion: Byxorna ska hålla dig torr om underlivet genom att transportera svetten till nästa klädlager. Samtidigt ska byxorna sitta bra utan att irritera och helst också skydda mot vinden. Beroende på vädret och typ av träningspass kan underbyxorna vara korta, trekvartslånga eller hellånga.

Strumpor

Titta efter: Ett skaft som når upp en bit över fotleden, samt förstärkningar vid tår, häl och vrist.

Funktion: Ska hålla fötterna torra och varma och även skydda mot skav som kan uppstå när man åker längd.

Jacka

Titta efter: Bra detaljer vid handlederna, luftig rygg och vindtät framsida.

Funktion: Framför allt ska jackan skydda mot kalla vindar. Och så ska snön hållas ute, både via en tät utsida och med hals-, midje- och handledsöppningar som kan stängas.

Mellanlager

Titta efter: Tajt snitt, ärmar som omsluter handlederna.

Funktion: Mellanlagret ska värma, framför allt över bålen. Samtidigt är det viktigt att svetten transporteras vidare. Ull passar bra till det ändamålet eftersom ullfibrer isolerar bra även när de är lite fuktiga.

Handskar

Titta efter: Vindtätt material, slitstark handflata med bra friktion. Ett relativt tajt skaft som når upp över handleden.

Funktion: Handskarna ska värma händerna, främst genom att skydda mot vind men också genom att utestänga snö och regn. Ibland kan det vara bra om fingrarna kan samlas i en enda stor ficka. Det är även bra om handskarna är formskurna så att det är lätt att greppa stavarna.

Byxor

Titta efter: Vindtät front samt ett anatomiskt snitt och smidiga material som ger maximal rörelsefrihet.

Funktion: Plagget ska skydda benen från kyla utan att påverka rörelsefriheten. Under lugna aktiviteter är det bra om det finns ett vindtätt lager som skyddar mot vinden. Ventilationen är dock viktig så att svetten kan transporteras bort.

Pjäxor

Titta efter: Sulan ska vara flexibel och samtidigt så pass styv att den inte vrids i längdriktningen.

Funktion: Flexibiliteten i sulan ska ge ett kraftigt frånskjut, medan hårdheten ska göra att sulan inte vrider sig. Det ger bra kontroll och styrning av skidan med foten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: