Så väljer du sportglasögon

Här är några köpråd som gör att du kan hitta en modell som passar till just dig och dina behov.

Ergonomi Även på lite lägre prisnivåer präglas sportglasögonen av att tillverkarna försöker göra modellerna så strömlinjeformade och aerodynamiska som möjligt. Det innebär att många modeller har s.k. wraparound–design, där båge och glas omsluter ansiktet.

TIPS: En aerodynamisk design kan gå ut över passformen. Prova därför glas ögonen noga och lägg t.ex. märke till om glasen sitter för nära ögonen.

Klistrigt gummi Glasögonen ska sitta stadigt när man är aktiv, och de ska sitta bra även när svetten börjar rinna. Den uppgiften möjliggörs om skalmarna och näspartiet är försedda med ett specialgummi. Gummit blir extra klibbigt när det blir fuktigt.

TIPS: Det är inte bara materialet, utan också utformningen och räfflorna i gummit som får bågen att sitta bra.

Luftström Sportglasögon ska inte bara fungera som ett par vanliga glasögon; de ska även skydda mot blåst och fartvind – samt mot insekter, smuts och annat som man kan komma i närkontakt med när man utövar aktiviteter i skogen. Genom att skydda ögonen från vinden bidrar glasögonen till att man hela tiden har ett klart synfält och att ögonen inte tåras och blir irriterade.

TIPS: Se till att minst ett extra glas medföljer, eller finns att köpa till, om oturen skulle vara framme och ett glas spricker.

Glas Glasögonens hjärta är glaset. Det är det som avgör hur mycket ljus ögonen utsätts för. Många bågar levereras med två eller flera glas som kan bytas ut efter behov och ljusförhållanden. Det finns också så kallade fotokromiska glas som automatiskt blir mörkare ju skarpare ljuset är.

TIPS: Det är bra att ha minst två olika glas till bågarna: ett för solsken och ett för mulet väder.

Näsdelar Sportbågens näst viktigaste kontaktpunkt är näsan, där näsdelen möter ansiktet. På lätta glasögon består näspartiet bara av en tunn gummidetalj, medan näsdelarna på mer avancerade modeller finns i flera olika storlekar. Oftast är näspartiet böjbart för att det ska kunna anpassas exakt efter näsans form.

Längd på skalmar Skalmarna utgör den största och viktigaste kontaktytan mot huvudet och de är viktiga för att glasögonen ska sitta bra. Ofta är skalmarna rundade så att de sitter åt vid örat.

TIPS: Även ett lätt tryck mot känsliga områden bakom örat kan ge värk och huvudvärk i längden. Så se till att skalmarna inte trycker.

Anpassning De flesta tillverkare erbjuder sportglasögon som går att anpassa och finjustera. De använder ofta superflexibla material i näsdelarna och skalmarna som kan böjas och justeras för att ge en perfekt passform.

Vikt De lättaste löparglasögonen väger bara 17 gram, medan robustare cykelmodeller kan väga mer än dubbelt så mycket. Vikten betyder en hel del för vilken typ av aktivitet glasögonen passar till. Lätta bågar passar bäst till idrotter då kroppen är i rörelse, t.ex. när man löper – medan vikten inte är lika viktig när man cyklar.

TIPS: Ju lättare modell, desto sämre komfort. Det beror på att lätta bågar inte har lika tjockt gummi vid kontaktytorna.

Storlekar Både bredden och djupet på glasögen kan variera med flera centimeter vilket är helt avgörande för om bågen sitter stadigt – eller om bågen rör sig när man t.ex. springer. Huvudets omkrets matchar inte alla bågar.

TIPS: Pröva flera storlekar – ev. också inom en och samma modell – så du känner vilken som passar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: