Fakta: Solglasögon med inbyggd skärm som visar hastighet, sträcka mm. Batteritid: cirka 2–3 timmar vid konstant användande.

Robocop på cykeln

Recon Jet är ett par sportglasögon som ger en försmak av framtiden. Än är det dock för tidigt att säga hej då till alla löparklockor och cykeldatorer.

## Recon Jet | |

Plus: Innovativ. Användbar information. Bra webbplats.

Minus: Batteritid. Navigering. Pris.

Slutsats: Recon Jet är ett par roliga och innovativa sportglasögon. Riktigt användbara blir de dock inte förrän de kommer i en uppdaterad version som är lättare att hantera och har bättre synfält. Kort batteritid!

Pris: ca 8 000 kr.

www.reconinstruments.com

Det känns som om man reser in i framtiden när man tar på sig Recon Jet-glasögonen och sticker ut på en cykel- eller löprunda. På den lilla skärmen på insidan av glaset vid höger öga kan man få information om sträcka och fart, och man kan se en karta över det område man befinner sig i.

Det är faktiskt riktigt bra att hela tiden kunna se information om fart, sträcka m.m, och på den punkten har Recon något stort på gång. Andra bra funktioner är mobilanslutningen som gör att sms-meddelanden och samtal kommer upp på skärmen. Sedan kan man bestämma sig för att stanna och svara eller fortsätta vidare. Kartvisningen fungerar också bra, liksom det finns en kamera inbyggd i glasögonen, så att man kan ta bilder och filma på vägen.

Vilka är då svagheterna? Ja, det finns flera – precis som hos all annan innovativ teknik. Bland annat fungerar den lilla skärmen framför ögat inte som t.ex. head up-skärmar i avancerade bilar, där informationen blir skarp när man tittar på vägen. Med Recon Jet måste man ändra fokus och ögat behöver därför tid på sig för att ställa om för att man ska se vad som står på skärmen. Det tar ca en halv sekund och upplevs som när man tittar ned på cykeldatorn på styret.

Navigeringen är också lite besvärlig. Man navigerar med hjälp av sensorer och knappar på sidan av den högra skalmen, och det är lätt att trycka fel. Glasögonen har en framtidsaktig auto-off-funktion som gör att skärmens bakgrundsbelysning aktiveras när man tittar på skärmen. Trots det är batteritiden mycket kort. Dessutom inskränker skärmbilden en del på synfältet när man tittar bakåt.

Det märks att Jet är en av de första produkterna i sitt slag. Den är lovande och rolig, men den saknar en del för att vara lika bra som en cykeldator eller löparklocka.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: